A B-vitamin szerepe a szervezetben (1. rész)

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ezek egy részét szervezetünk elő tudja állítani, bizonyos esetekben azonban fontos kívülről bejuttatni őket. Pótlásukra különösen akkor van szükség, ha nagy fizikai és/vagy szellemi megterhelés éri szervezetünket. Általános igazság, hogy a különböző B-vitaminokat együtt érdemes szedni, de ez nem minden esetben indokolt.

B1-vitamin (Thiamin)

  • Fő feladata a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működésének segítése, emellett pedig támogatja az idegrendszer működését, ezenkívül hasznos a diabéteszes neuropátia és a kardiomiopátia kiegészítő kezelésében.
  • Vízben jól oldódó, hőérzékeny vegyület
  • Hiánya étvágytalansággal, szívritmus zavarokkal, neuropszichiátriai tünetekkel, oedemával, magas perctérfogatú szívelégtelenséggel járhat. Hiánya a glükózigényes szervek károsodásával jár, a szükségletet az alkoholfogyasztás is növeli. Állóképességi sportágakban merül el leginkább elégtelen felvételének lehetősége.
  • Legnagyobb mennyiségben a sertéshús tartalmazza, de bevihető gabonamagvakkal vagy olajos magvakkal is. A legtöbb B1-vitamint a sovány sertéshús, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, babfélék és olajos magvak tartalmazzák. Ezen kívül tiaminhoz májból, teljes kiőrlésű búzalisztből, élesztőből juthatunk.
  • Felnőttek ajánlott napi bevitele kb. 1 mg, fiataloknak, férfiaknak, terhes és szoptató nőknek valamivel több. A B1-vitamin szükséglete a szénhidrátbeviteltől is függ.

B2-vitamin (Riboflavin)

  • Fontos szerepet játszik számos anyagcserefolyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt szedve növeli a vörösvérsejtek számát. Nélküle a B-vitaminok nem lennének kellően hatékonyak a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében. Különböző sérülések és égési sebek gyógyulásakor a szervezetnek nagyobb mennyiségben van rá szüksége, továbbá hasznos lehet a szürkehályog megelőzésében vagy késleltetésében.
  • Vízoldékony, könnyen felszívódik. A kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ, és fehérjeveszteséghez társulhat. A többi B-vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik, és rendszeresen pótolni kell táplálékkal vagy étrendkiegészítőkkel.
  • Nagyobb mennyiségben (200-400 mg) csökkentheti a migrénes rohamok súlyosságát és gyakoriságát, kisebb vagy közepes dózisban (25-50 mg) pedig a rosaceás bőrelváltozásokban bizonyult hatásosnak. Szürkehályog megelőzése esetén a napi adag 25 mg, kiegészítő kezelésben pedig 50-100 mg.
  • A riboflavin hiánya ronthatja a vas felszívódását a szervezetben, és gyengíti a pajzsmirigy működését. A riboflavin hiánytünetei közé tartoznak a repedések és fekélyek a szájsarkoknál, szemrendellenességek, gyulladás a szájban és a nyelven, valamint különböző bőrelváltozások (ariboflavinosis).
  • Jó riboflavin forrás a tej, a sajtok, a joghurt, a marhahús, a máj, bármilyen hal, az avokádó és a tojás. Egyéb természetes források: spárga, spenót, brokkoli, kelbimbó, ribizli, hínár, zöld leveles zöldségek, gomba, dió és vízitorma. Gyógynövények közül a lucerna, bojtorjángyökér, kamilla, édeskömény, görögszéna, ginzeng, komló, csalán, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó és zsálya tartalmaz B-vitamint.

3. B3-vitamin (Niacin)

  • A niacin, nikotinsav vagy B₃-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, melynek jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában A niacin hatástere igen széles, lehet használni koleszterinszint-csökkentésre, a vérkeringés serkentésére, depresszió enyhítésére és ízületi gyulladásos panaszok csökkentésére.
  • Koleszterinszint-csökkentésre és keringésjavításra naponta kétszer 500 mg javasolt, depresszió és szorongás esetén meg naponta 50mg. Utóbbi esetben jobb B-komplex formájában szedni. A B3-vitamin vegyületei részt vesznek a szervezetre káros szabadgyökök semlegesítésében is, így a B3-vitamin nem csak a szervezet energiaellátásában tölt be fontos szerepet, hanem véd a sejtszintű károsodás ellen is.
  • Érdekességképpen, napjainkban a B3-vitamin hiányának egyik fő kiváltó oka az alkoholizmus. Legyen ez egy újabb érv a túlzott mértékű alkoholfogyasztás ellen.
  • Kiváló niacin források a magas fehérjetartalmú ételek, például a csirke- és marhahús, a hal, valamint az olajos magvak. Jó forrása a spárga, a hüvelyesek (borsó, lencse, bab), de szintén fontos forrás a gyümölcsök közül a sárgadinnye, a magok közül a napraforgómag és a gabonafélék közül a barna rizs és az árpa. És persze ne feledkezzünk meg a gyökérzöldségekről és a leveles zöldségekről sem.
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük