A magas koleszterinszint okai

A magas koleszterin a láthatatlan gyilkos, az emberi érrendszert észrevétlenül károsatja. Tünetet sokáig nem produkál, azonban már a felnőttkor elejétől visszafordíthatatlan károkat tud előidézni az érfalakban, ha az egyén hajlamos rá. A lerakódott koleszterin következtében hosszú távon nő az érszűkület, az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések, a szívinfarktus és az agyi infarktus kockázata.

A magas koleszterinszint egyenes következménye az érfalakon lerakódó meszes plakk, vagyis az érelmeszesedés. Ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb oka, amely a daganatos megbetegedések mellett a leggyakoribb halálozási ok a fejlett országokban, köztük hazánkban is.

Az erek elmeszesedését (idegen szóval ezt atherosclerosis-nak nevezzük) a genetikai hajlamon kívül több olyan tényező alakítja ki, amelyek az életmódunkból erednek, azaz odafigyeléssel tudatosan csökkenthetőek. A kialakulást elősegítő rizikófaktorok a magas vérnyomás (ez ugye lehet ok és okozati tényező is), a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérzsír szint, a mozgáshiány,  a stressz és a dohányzás is. Hiba lenne kizárólag ezeket a tényezőket felelőssé tenni az érszűkületet kialakulásáért, mindenesetre helyes életmód kialakításával csökkenthetők a rizikófaktorok.

A magas koleszterinszint kialakulása mögött tehát a genetikai tényezőkön túl lehetnek szerzett betegségek, vagy a helytelen életmód egyaránt. 

Örökletes tényező a lipoproteinekben lévő fehérjék eltérése, ez okozhat megemelkedett koleszterinszintet. Ha a családban előfordult magas koleszterinszint és/vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, akkor nagyobb eséllyel kialakulhat a magas koleszterinszint és az ezzel járó megbetegedésekre való hajlam.

Ugyancsak megemelkedhet a koleszterin menopauza idején, akkor is, ha a páciens egyébként egészséges életmódot folytatott.

A szerzett betegségek tekintetében megemelkedett koleszterint okozhatnak az egyes vese- és májbetegségek, de cukorbetegség vagy pajzsmirigy alulműködés is állhat a háttérben.

Míg az előző két esetben keveset, az életmódunk az, amiért a legtöbbet tehetünk. A magas kalóriabevitel, a kevés mozgás elősegíti a magas vérzsír szint kialakulását a vérben. Azonban ne egy-egy élelmiszer bevitelét kerüljük, hanem általában érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra és a súlyfelesleg kialakulásának elkerülésére. Az egészséges életmód kialakulását érdemes minél előbb elkezdeni, mert a plakk lerakódása az érfalakon nem visszafordítható.

https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/3442/koleszterin-es-sziv-es-errendszeri-megbetegedesek

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük