A magnézium fontossága és hiányának tünetei

A magnézium egy olyan ásványi anyag, mely létfontosságú szervezetünk működéséhez. Számos a szervezetünkben lejátszódó eseményhez szükségünk van a magnéziumra. Közel 300 enzim megfelelő működéséhez elengedhetetlen jelenléte szervezetünkben.

Miben játszik szerepet?

Közrejátszik a vérnyomás- és a vércukorszint szabályozásában, az izmok-, idegek megfelelő működésében. Hozzájárul a csontok és az immunrendszer egészségének megőrzéséhez, de nélkülözhetetlen az anyagcserénk optimális funkcionálásához is.
Bizonyos esetekben különös figyelmet igényel a fokozott magnézium bevitel. Ilyen, például ha valaki stresszes életet él, vagy megterhelő izommunkát végez munkahelyén, illetve ha sportol.

Magnézium hiány tünetei, jelei:
  • Izomgörcsök, izomfájdalmak: leggyakoribb és legismertebb jele a magnézium hiánynak. Ilyenkor az izmok, általában a lábszárban (vádli) jelentkező görcsös összerándulásai érezhetőek.
  • Fejfájás, migrén: a gyakori fejfájások okozója lehet a magnézium hiánya szervezetünkben. Ilyen esetben, ha nem figyelünk oda arra, hogy magnézium szintünk megfelelő legyen, akár migrénes fejfájás is felléphet. Azoknak a hölgyeknek, akik fejfájással küszködnek menstruáció előtt, mindenképpen érdemes erre jobban odafigyelni.
  • Fáradékonyság: Mivel a magnézium hozzájárul a szervezetünk energiatermelő rendszeréhez, hiánya vagy alacsony szintje esetén fáradékonyak leszünk, alacsony energiaszintet okoz.
  • Alvászavar: bizony a magnézium hiánya vagy túl alacsony szintje az alvás minőségét is befolyásolja. Hiszen az idegrendszer megfelelő működéséhez, ami szükséges a minőségi alvás eléréséhez, szintén nélkülözhetetlen a magnézium.
  • Szívritmus zavarok, erős szívdobogás: magnézium hiány esetén visszaesik szervezetünkben a kálium szint, mely hatást gyakorol többek között a szívizomra. Ennek a folyamatnak hatására a szívverés felgyorsul, azonban bizonyos esetekben lelassul.
  • Vérnyomás problémák: többek között magas vérnyomás is kialakulhat, ha a magnézium szint alacsony szervezetünkben. Ugyanis a magnézium megfelelő szinten tartása kiegyensúlyozottságot eredményez. Magas vérnyomás kialakulásában közrejátszik a stresszes- és egészségtelen életmód (alkohol, dohányzás) is.
  • Szemrángás: Az izomgörcsök jelentkezhetnek a szem izmaiban is, mely kellemetlen tikkelő érzetet kelt.
  • Bőrproblémák: valószínűleg nem okoz meglepetést, hogy bőrproblémákkal is együtt járhat a magnézium hiány, mivel a magnéziumnak gyulladás csökkentő hatása van. Kellemetlen és csúnya pattanásokat-, ekcémát-, pikkelysömört okozhat.
  • Hangulatingadozás: A tartósan fennálló magnézium hiány, növeli a depresszió kialakulásának esélyét.
  • Étvágytalanság, hányinger, gyengeség
  • Székrekedés, emésztési problémák
Magnéziumban gazdag ételek:

Zöldségek közül a spenót, a sóska, a brokkoli, a petrezselyem és a snidling kiemelkedőek a magnéziumtartalmukat tekintve. Gyümölcsök közül a banán, az avokádó, a citrusfélék, a narancs, az alma és a körte bővelkedik magnéziumban. Ugyanakkor egyes olajos magvakban is megtalálható a magnézium. Ha magnéziumpótlásra van szükségünk érdemes a mandulát, földimogyorót, dióféléket, tökmagot és lenmagot is fogyasztani. Ezen kívül különböző hüvelyeseket is érdemes bevezetnünk az étrendünkbe, mint például: szójabab, bab, lencse és borsó. A gabonafélék közül érdemes a teljes kiőrlésűeket választani, hiszen a gabonahéj tartalmazza a magnéziumot. A finomított gabonák ebben az esetben azért nem ajánlottak, mert a gabonaszemek héját eltávolítják, ezért ezek nem tartalmaznak magnéziumot. Továbbá magnéziumot tartalmaz még a halfélék közül a lazac és a tonhal is.

Napi szükséglet:

Felnőttkorban 375 mg / nap

Ha a felsoroltak közül valamely tünetet, esetleg tünet együttest veszel észre magadon, fektess nagyobb figyelmet a napi magnézium beviteledre, kövess egészséges életmódot. Természetesen ez esetben is érdemes orvossal konzultálni, hogy kiderüljön a pontos diagnózis. A magnézium szint hatással van a csontokra is, így akár egy csontsűrűség vizsgálatot is érdemes lehet elvégezni.

Az üzemorvosi vizsgálat során nem szokták a magnézium szintet vizsgálni az orvosok, hiszen nem kötelező eleme a foglalkozás egészségügyi vizsgálatoknak. Viszont egy alapos laborvizsgálat alkalmával bárki kiderítheti, hogy milyen a magnézium szintje.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük