A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontossága – Csicsóka

Mi az, hogy szezonális? Miért fontos az ilyen zöldségek és gyümölcsök fogyasztása? Mitől egészségesebb és melyek azok?
A szezonális zöldségek és gyümölcsök termelődése, bizonyos időszakhoz kötött. Idényszerűen, évszakosan, azaz bizonyos időszakban teremnek.

Több fontos szempont miatt is érdemes a szezonális zöldségeket és gyümölcsök fogyasztani. Az első és egyik legfontosabb szempont, hogy a fotoszintézis csak a nap sugarainak hatására működik tökéletesen. Ez egy biológiai folyamat, melynek hatására az élőlények a napfény energiáját felhasználva szerves anyagokat hoznak létre. Tehát ha ez a folyamat nem megy végbe, sajnos csak a mesterségesen érlelt zöldségek és gyümölcsök közül válogathatunk.

Emellett a szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal több vitamint tartalmaznak, mivel kevesebb a termelést elősegítő, az egészségre káros anyaggal (például: permet anyag) kell kezelni. Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, nagyobb a valószínűsége annak, hogy helyi termelők által termelt zöldséget és gyümölcsöt tudunk vásárolni. Ennek köszönhető az is, hogy az éppen szezonális tereméseket olcsóbban lehet megvásárolni a boltokban és a piacokon.

Téli zöldségek és gyümölcsök Tavaszi zöldségek és gyümölcsök

Téli zöldségek és gyümölcsök Tavaszi zöldségek és gyümölcsök
Birsalma Bazsalikom
Cékla Hónapos retek
Csicsóka Karalábé
Fekete retek Petrezselyem
Káposzta félék Római saláta
Kökény Sárgarépa
Naspolya Snidling
Póréhagyma Sóska
Sütőtök Spárga
Téli alma Spenót
Zeller Újburgonya
Zöldborsó
Zöldhagyma

Csicsóka

Biztosan mindenkinek van egy vagy kettő olyan ismerőse, barátja, aki nem is ismeri, vagy ha esetleg már halott róla, nem evett még csicsókát. A csicsóka azonban egy rendkívül egészséges zöldség, mely jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, fő alapanyagának, az inulinnak köszönhetően. Az inulin egyfajta rostanyag, mely felgyorsítja az emésztést és gátolja a szénhidrátok felszívódását. Emellett étvágycsökkentő hatása is van.

A cukorbetegek körében mindennapi fogyasztása ajánlott, mivel stabilizálja a vércukorszintet. Ezeken felül vastagbélrák megelőző hatása van, csökkenti a vérnyomást és a mellrák kialakulásának megakadályozásában is közrejátszik.

Fontos odafigyelnünk az étkezésünkre, hiszen ez alapozza meg az egészséges életet. Hihetetlenül fog hangzani, de gondoltad volna, hogy az egészséges élet 70%-át a táplálkozásunk határozza meg?! „Csak” a maradék 30% pedig a testmozgásé.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a napi 3-4 féle zöldség-, és gyümölcsbevitel meglegyen, hiszen a megfelelő mennyiségű rost-, és vitaminmennyiséget ez által tudjuk fedezni.

Tehát nagy hangsúlyt kell fektetni a táplálkozásra, a napi megfelelő vitaminbevitelre és a testmozgásra az egészséges életmód megtartásához, eléréséhez. Természetesen az éves szűrővizsgálatokat az egészséges életmód betartása mellett is el kell végezni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük