A vérnyomás és értékei

A vérnyomás a keringés kulcs mérőszáma, értéke megmutatja, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki a vérkeringés közben az érfalakra. Legtöbbször a magas vérnyomás kontextusában kerül elő, de nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk vele kapcsolatban. Általában a nagy artériákon mért nyomást értjük alatta, ahogy ezek elágaznak, az artériás hajszálerek felé haladva az értéke egyre csökken.

A vérnyomás megállapítása az egyik legalapvetőbb diagnosztikai módszer. Elég, ha csak a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra gondolunk, a kórtörténet felvétele után ez az első dolog, amit az üzemorvos elvégez. Hasonlóan kezdődnek az egyes szűrővizsgálat sorozatok és a menedzserszűrések is. A mérés rendszerint valamelyik felkaron történik, legtöbbször a felfújható, mandzsettás vérnyomásmérő használatával. Értékét higanymiliméterben (Hgmm) szokás megadni.

120/80, mint ideális vérnyomás. De mit is jelentenek ezek a számok? Miért van két érték? Nos, azért, mert megkülönböztetünk szisztolés és diasztolés vérnyomást.

A szisztolés és diasztolés vérnyomás

A szisztolés vérnyomás a mért érték első száma az a nyomás, ami a szív összehúzódásakor keletkezik a kar fő artériájában. Funkcióját tekintve ez tudja biztosítani az egyes szervek folyamatos, egyenletes vérellátását. Ezzel szemben a diasztolés vérnyomás a szívverés után, azaz a szív elernyedésekor kialakuló nyomást mutatja. Ahogy említettük, az ideális érték felnőtt, egészséges ember esetén 120/80 Hgmm, de körülbelül 140/90-es értékig nem mondható kórosnak a mért érték.

Alapvetően a vérnyomást a két érték együttesen jellemzi Gyakran előfordul azonban, hogy a kettő közül csak az egyik esik kívül az ideális intervallumon. Amennyiben az értékek bármelyike, esetleg mindkét érték tartósan az említett felett van, akkor magas vérnyomásról, idegen szóval hipertóniáról beszélünk. Ilyenkor mindenképpen javasolt orvossal konzultálni. Értelemszerűen ha a szisztolés érték magas, akkor szisztolés hipertóniáról – elsősorban 50 év felett, illetve túlsúly esetén alakul ki -, ha a diasztolés érték ugrik ki, akkor diasztolés hipertóniáról beszélünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy az idő múlásával az érfalak rugalmassága csökkenhet. Ez a szisztolés érték növekedését és ezzel egyidőben a diasztolés érték csökkenését okozhatja. A tartós magas vérnyomás számos ér- és szervrendszeri megbetegedéshez vezethet, ezért nagyon fontos rá odafigyelni.

Cikkünket hamarosan folytatjuk, ahol konkrétan a magas vérnyomással és következményeivel foglalkozunk.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük