Az alvási apnoe

Az alvási apnoe gyanúja először akkor merül fel, amikor olyan tüneteket kezdünk el – vagy mások kezdenek el rajtunk – tapasztalni, mint a hangos horkolás, a reggeli fáradt ébredés, vagy az álmosság napközben.

Az apnoe egy olyan alvászavar, amikor alvás közben a légzés bizonyos időnként abbamarad, majd újraindul, erre utal az „apnoe” szó jelentése is: levegővétel nélkül.

Két fő típusát ismerjük az alvási apnoénak. Gyakrabban az obsruktív apnoe fordul elő, ezt alvás közben a torok izmok ellazulása idézi elő. A másik, lényegesen ritkábban előforduló alvási apnoe típus a centrális apnoe. Ennek az a lényege, hogy a központi idegrendszer nem tudja a légzést szabályozó izmokat megfelelő jelekkel ellátni. Ezek mellett létezik még komplex alvási apnoe, amit az obstruktív és a centrális apnoe együttesen idéz elő.

Az obstruktív alvási apnoe a középkorú, vagy az idősebb felnőtteknél körülbelül 2,5-szer gyakrabban fordul elő, mint fiatalabb korban, illetve nagyjából kétszer annyi férfi szenved ebben a betegségben, mint nő. Többféle kezelés létezik. Van olyan, amikor egy olyan készüléket alkalmaznak, amely elősegíti a légutak nyitva tartását, de kezelhetik orvosi beavatkozással is, amikor szövetet távolítanak el a száj, a torok, illetve az orr területéről, elősegítve a páciens légzését. 

A tünetek az egyes alvási apnoe típusoknál igen hasonlóak, átfedést mutatnak, ezért nehéz is azonnal diagnosztizálni, hogy melyik típusról van szó. A tünetek közül a leggyakoribbak a bevezetőben már említett hangos horkolás (háton fekve a leghangosabb), a fáradt ébredés, a napközbeni fáradtság érzés és az időszakos légzésmegállás alvás közben. Ezek mellett az alvási apnoe egyéb tüneteket is produkálhat, ilyen amikor hirtelen légszomj érzettel, kiszáradt szájjal, vagy torokfájással ébredünk, de az apnoét kísérheti reggeli fejfájás is. A zavaró horkolás inkább az obstruktív, míg a légszomj érzésre való ébredés inkább a centrális alvási apnoéra jellemző. 

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha zavaró horkolást, légszomj érzetre való ébredést, alvás közbeni légzésszünetet, napközbeni fokozott álmosságot tapasztal magán vagy partnerén.

Az alvási apnoe káros hatását a párkapcsolatra felesleges magyarázni, de emellett komoly szövődményeket idézhet elő, amellyel megnőhet más betegségek kockázata. Ilyenek lehetnek a gyakori hangulatingadozás, súlyosabb esetben depresszió, gyakori éjszakai vizelési inger, gastrooesophagealis reflux (GERD), gyerekeknél a hiperaktivitás, vagy a csökkenő koncentráció készség. Szintén fontos szövődmény lehet a hirtelen oxigéncsökkenés eredményeképpen esetlegesen kialakuló magas vérnyomás, szívelégtelenség, vagy stroke.

Fontos összefüggés, hogy egy súlyosabb állapotú obstruktív alvási apnoe esetén nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata. Azonban a centrális apnoe legtöbbször már egy meglévő szívbetegség következménye, nem pedig az okoz szívbetegséget.

Mi az alvási apnoe? 

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van. 

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az “apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”. 

Az alvási apnoénak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélhetünk.

Az obstruktív alvási apnoe két-háromszor nagyobb gyakorisággal alakul ki idősebb felnőttekben és kétszer gyakoribb férfiakban, mint nőkben. Az alvási apnoe kezelése során egy olyan készülék alkalmazása válhat szükségessé, amely nyitva tartja a légutakat, de az is lehet, hogy az orr, a száj, illetve a torok területéről távolítanak el szövetet, megkönnyítve a levegő áramlását az éjszaka folyamán. Az alvási apnoe tünetei Az obstruktív és a centrális alvási apnoe tünetei átfedést mutatnak, ezáltal a diagnózis pontos felállítása nehéz lehet. Az obstruktív és a centrális alvási apnoe leggyakoribb tünetei az alábbiak. 

 • Fokozott napközbeni fáradtság érzés, álmosság. 
 • Hangos horkolás. 
 • Az alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás. 
 • Hirtelen légszomjra való felébredés. 
 • Száraz szájjal illetve torokfájással való ébredés. 
 • Reggeli fejfájás. 
 • Rossz alvás.

Az obstruktív alvási apnoéra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés gyakoribb a centrális típusú alvási apnoében. 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Keresse fel orvosát, hogyha Önnél vagy partnerénél az alábbi tüneteket észleli! 

 • Olyan hangosan horkol, hogy ez zavar másokat vagy Önt az alvásban. 
 • Légszomj alakul ki, ami felkölti Önt álmából. 
 • Időnként alvás közben szünetel a légzés. 
 • Nappal fokozott aluszékonyság jelentkezik, ami munka, tévézés, vagy vezetés közbeni elalváshoz vezethet. 

Sokan nem tartják a horkolást egy súlyos betegség lehetséges tünetének, illetve nem is mindenki horhol, akinek alvási apnoéja van. Mindenképpen szóljon azonban orvosának, ha Ön hangosan horkol, különösen, ha a horkolást szünetek szakítják meg! Alvási apnoében háton fekve leghangosabb a horkolás, és csendesebb oldalra fordulva. 

Beszéljen meg orvosával minden olyan alvással kapcsolatos problémát, ami állandó fáradtságot, álmosságot és ingerlékenységet eredményez! A fokozott napközbeni fáradtság érzést más megbetegedések, többek között alvászavarok (narcolepsia) is kiválthatják.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/221/mi-az-alvasi-apnoe

Az alvási apnoet napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt idézhet elő, illetve megnöveli más betegségek kockázatát. 

Az obstruktív és centrális apnoeben szenvedő betegeknél reggeli fejfájás, változékony hangulat, illetve depresszió jelentkezhet, továbbá nehezebben tudnak megjegyezni új dolgokat. A betegek gyakran kelhetnek fel éjszaka pisilni és akár impotencia is kialakulhat. A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) szintén gyakoribb lehet alvási apnoes betegeknél. A kezeletlen alvási apnoes gyerekeknél hiperaktivitás alakulhat ki, és gyakran a figyelem is károsodhat. 

Kardiovaszkuláris megbetegedések. A légzéskimaradások alatt a vér oxigénszintjének hirtelen lecsökkenése növeli a vérnyomást és ezáltal fokozott terhet ró a kardiovaszkuláris rendszerre. Az alvási apnoeben szenvedő betegek legalább felénél magasvérnyomás-betegség alakul ki, ami növeli a szívelégtelenség és a stroke kockázatát. Hogyha Önnek valamilyen szívbetegsége van, akkor az ismétlődő alacsony véroxigénszint hirtelen szívhalálhoz is vezethet. 

Minél súlyosabb az obstruktív alvási apnoe, annál nagyobb a kockázata a magas vérnyomásnak. Ezzel szemben a centrális alvási apnoe általában már a szívbetegség miatt alakul ki és nem pedig ez okozza azt. 

2005-ben az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmány szerint az obstruktív alvási apnoe jelentősen fokozza a stroke kockázatát, az egyidejűleg fennálló magas vérnyomástól függetlenül.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/224/alvasi-apnoe-miert-fontos-a-szures

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük