B-vitamin szerepe a szervezetben (3. rész)

Mint azt az első részben megtudhattuk a B1-, B2- és a B3- vitamin, a második részben pedig a B5- és B6- vitamin is fontos szerepet játszik egészségünk megtartásában. Most nézzük a többi B-vitamin fontosságát szervezetünkre:

B7-vitamin (Biotin)

  • A biotin, más néven B₇-vitamin, elavult nevén H-vitamin a vízoldható vitaminok közé tartozó bioaktív vegyület.
  • A biotinról egyre többen tudják, hogy jó haj- és körömerősítő, azt azonban már kevesebben, hogy ugyanilyen hasznos lehet cukorbetegségben is.
  • Kifejezett biotin hiány viszonylag ritkán alakul ki, mivel a táplálékaink nagy része tartalmaz annyi biotint, ami fedezi a napi igényt, azonban, ha gyengülnek a körmeink vagy töredeznek a hajszálaink, akkor megfontolandó a biotin fokozott bevitele.
  • Haj- és körömerősítésre a napi ajánlott mennyiség 1000mcg, cukorbetegségben, a sejtek inzulin iránti érzékenységét növelendő lehet nagyobb mennyiségben is szedni, erről azonban feltétlenül tájékozódjon kezelőorvosánál!
  • Felszívódása: Az emésztéssel felvett táplálék fehérjéiből oldódik ki és jut tovább a vérbe, vagy pedig a bélfal állítja elő egy enzim segítségével. Szintén fontos az egészséges bélflóra, enélkül ugyanis nem lehetséges a biotin előállítása.
  • A biotin hiány jelei: Fáradtak, ingerültek, depressziósak leszünk. Hull a hajunk, korpásodik, száraz vagy zsíros lesz a bőrünk. Izomfájdalmak és idegesség jelzik a biotin hiányt.
  • A biotin t megtalálható a szójában, hüvelyesekben, a májban, a diófélékben, a rizsben és az árpában, tojássárgájában, gombába, parajban.

B12- vitamin (cianokobolamin)

  • A B12-vitamin táplálékból való felvétele 50 éves kor felett csökken, így mindenképpen javasolt étrendkiegészítők szedése. Megelőzhető lehet az Alzheimer-kór kialakulása, a vérszegénység és különböző szívproblémák. Vegetáriánusoknál és vegánoknál különösen fontos odafigyelni a bevitelére, mivel ők pont azoktól az ételektől tartják távol magukat, amik nagy mennyiségben tartalmaznak B12-vitamint.
  • Az ajánlott napi adag 1000 mcg, ez elegendő szívbetegségekben és súlyos vérszegénység kezelésében is, utóbbiban azonban javasolt a vasbevitel is.
  • A B12-vitamin pótlása két dolog miatt nehéz: a belekből nagyon rosszul szívódik fel, a másik pedig az, hogy ha egyszer elfogyott a májban elraktározott B12-vitamin, akkor a szervezet először ezt fogja feltölteni, és csak ez után engedi be a vérbe.
  • A hiány kezelése igen nagy türelmet és kitartást igényel, súlyos B12-vitamin hiány esetén indokolt lehet injekció formájában beadni, ezt viszont kizárólag orvos teheti meg. B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek. Hiánytünetek: ekcéma, bőrgyulladás, kimerültség, emlékezetkiesés, vérszegénység, fájdalmas izmok, ingerlékenység.
  • Felszívódást segítő tényezők: B vitamin csoport többi tagja, Kalcium, A, E, C-vitamin. A gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban – a belső faktor hiánya miatt.
  • Felszívódást gátló tényezők: a magas koleszterinszintet csökkentő kolesztiramin, alkohol, altatók, fogamzásgátló tabletták, kávé, dohányfüst.
  • A B12 vitamin természetes forrásai: Máj és a hús, tojás, gabonapehely. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben.

Ezek a vitaminok a legfontosabb B-vitaminok, de ezeken kívül van még több B- vitamin fajta ami a B-komplexhez tartoznak. Ezekről a következő bejegyzésben lesz szó.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük