egészség

Hogyan tudjuk munkavállalóink, kollégáink egészségét okosan támogatni?

Cégvezetők és HR-esek napi szinten felmerülő kérdése ez.
Napjainkban kiemelkedő szerep jut a munkavállalók egészségügyi támogatásának, jellemzően a munkáltatók próbálják különböző módokon támogatni ezt az ügyet, így például elterjedtek a céges sport rendezvények, a különböző ilyen jellegű béren kívüli juttatás elemek, menedzserszűrések.
De mik lehetnek ezeknek a hátul ütőik, mire kell figyelnünk ez ügyben?

Először is vizsgáljuk meg mi is a pontos célunk ezekkel a juttatásokkal. Jellemzően a munkavállalókat szeretnénk elégedettebbé tenni, növelni lojalitásukat vállalatunk felé, illetve nem utolsó sorban szeretnénk, ha egészségesebbek lennének kollégáink és ez által meg tudnánk előzni hosszabb betegszabadságolásokat és esetleg hirtelen fellépő hiányzásokat. Összességében szeretnénk elérni, hogy csapatunk stabil és hatékony legyen, kollégáink boldogan és jól dolgozzanak vállalatunkban. Nagyon fontos, hogy ezért a megfelelő módszereket válasszuk, ha munkavállalók egészségéről van szó.

Milyen problémákra számíthatunk?
Az egészég pénztári juttatások nagyon népszerűek, hisz könnyen és szerteágazóan fel tudja kollégánk és családja ezt használni. De érdemes arról tudni, hogy jellemzően ezt a munkavállalók nem saját magukra költik, hanem idős vagy éppen nagyon fiatal családtagjaikra. Természetesen ez nem baj, csak vegyük számításba, hogy hiába felel meg célunk egy részének, de ezzel nem tudjuk a kollégák egészégét növelni, az esetleges megbetegedéseket megelőzni, kiszűrni.

A céges sportesemények egyszerre felelnek meg az ilyen jellegű céljainknak és egyszerre kiváló alkalmak csapatépítésre is. Ilyenkor mindenképpen vegyük figyelembe kollégáink fizikai állapotát és edzettségi szintjüket. Manapság nagyon népszerűek például a cégek közötti futóversenyek, maraton futások, akár egyénileg akár váltóban. A szervezők rendszeresen aláíratnak egy felelősség nyilatkozatot a résztvevőkkel, amivel védik magukat az esetleges felmerülő sérülések és balesetek esetén. Ami rendben is van, csak minket, mint cégvezetőket ez nem segíti teljesen, hisz hiába nem fenyeget minket munkaügyi per ezután, de a mi dolgozónk, esetleg pont valamilyen fontos kulcspozícióban lévő dolgozónk, esik ki hirtelen akár hetekre. Érdemes megelőzni a bajt és komolyabb sport versenyek, sportesemények előtt alaposabban megvizsgáltatni a résztvevőket.

Egyre több cég alakít ki irodáján belül fitnesztermet vagy játszó szobát, az ötlet remek, hisz egyszerre tudjuk mozgásra készttetni a kollégáinkat és csapatot is építünk ezzel az opcióval is. Az előző bekezdésben jelzett problémák ebben az adott esetben is felmerülnek, de azok mellett ne feledjük, hogy ilyenkor a mi feladatunk a felelősség nyilatkozatok elfogadtatása és aláíratása minden egyes kollégával.

Sok cégvezető úgy gondolja, hogy mivel az éves foglalkozás egészségügyi szűrővizsgálaton (köznapi nevén: üzemorvosi vizsgálaton) részt vesznek alkalmazottjai, ezért minden rendben, mindent megtett, amit lehetett és kellett. A törvényi előírásoknak tényleg eleget teszünk ezzel, de ez a vizsgálat jellemzően csak a szükséges minimumot követeli meg. Sajnos ezzel különösebben nem növeljük a dolgozók elégedettségét, illetve egészségükért sem igazán sokat teszünk.
Mi az akkor, ami tisztán a fentebb megfogalmazott céljainkat szolgálja és nincsenek hátulütői? Azaz akkor mivel tudjuk okosan támogatni munkavállalóink egészségét? Erre a célra tökéletesen alkalmas a menedzserszűrés, illetve a különböző szűrővizsgálati csomagok. Rugalmasan kezelhető lehetőség ez, hisz kulcspozícióban lévő kollégáknak, választhatunk nagyobb csomagot, ami több és alaposabb szűrést tesz lehetővé számára. Illetve egyszerre béren kívüli juttatás, amivel elégedettebbé tesszük kollégáinkat, egyszerre orvosi prevenció és egészségesebbé tesszük vele kollégáinkat és stabilabbá csapatunkat.

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat (gyorsan, egyszerűen és kényelmesen)
Foglalkozástípus kategóriák
Különböző vizsgálati csomagok igény szerint
Menedzserszűrés

Jó Egészséget kíván,
AMEA MED csapata
Posted by: ZsP

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük