Hol hibáztam? Miért én vagyok influenzás megint?

A legfontosabb, hogy szögezzük le, valószínűleg nem hibáztunk semmit sem, akármilyen betegségünk is van. Az esetek többségében senki nem tehet róla, hogy beteg lett és senki sem érdemli ezt meg. Persze józan ésszel végig kell gondolni mit tettünk, esetleg mit tehettünk volna, hogy elkerüljük, hogy betegek legyünk, érdemes jó pár dologra figyelni.
Nagymamánk, szüleink bizonyára pár hasznos tippet már egész pici korunk óta megpróbáltak az agyunkba vésni, hogy például ne legyen kint a derekunk, szedjünk C-vitamint, vegyünk fel sapkát télen, stb.
De mégis mi az, amire érdemes lenne figyelnünk? Pár alap ötlet, amit mindenkinek érdemes lenne megfogadnia, hogy elkerüljük az influenzát:

  • Vitaminok: A fent említett C-vitamin mellett ilyenkor télen különösen fontos D-vitamint szedni, amit nyáron könnyebben be tudunk beszerezni a napsugaraktól. Illetve multivitaminnal se árt erősíteni immunháztartásunkat.
  • Öltözködés: Igen, rétegesen kell öltözni, télen viseljünk, sapkát, sálat és kesztyűt. Nyáron, amint lehet, cseréljük le a vizes fürdőruhánkat. Miután hazaértünk, vegyük le a cipőnket, ne vigyünk be semmi szennyeződést, bacilust otthonunkba. Legyen az egészségünk fontosabb, mint a divat.
  • Kézmosás: Étkezés előtt és mosdó használat után valószínűleg mindenki kezet mos. Érdemes lenne azonban, akkor is megtenni ezt mikor hazaérkezünk, vagy megérkezünk szüleinkhez, munkahelyünkre, illetve mosdóhasználat előtt is.
  • Folyadékfogyasztás: Télen is nagyon fontos figyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Lehetőleg ásványvízzel és teával, abból is meleg teával tegyük ezt meg. Kerüljük a szénsavas és cukros üdítőket, teánkba is inkább mézet tegyünk, mint hagyományos fehér cukrot.
  • Szűrővizsgálatok: Pár vizsgálatot szükséges évente elvégezni, hogy megelőzzük a betegségeket, illetve időben észrevegyük őket, például: nőgyógyászat, urológia, fogászat, stb. Természetesen a vizsgálatok pontos listája függ korunktól, nemünktől és egészségi állapotunktól is. Fontos akkor is felkeresni orvosunkat, ha sokszor vagyunk influenzásak, vagy szedünk össze különböző fertőzéseket. Ilyenkor valószínűleg vér- és vizeletvizsgálatra küld majd minket orvosunk először és ezek eredményeitől függően javasol majd további vizsgálatokat, szűréseket számunkra.

A legfontosabb, hogy örüljünk neki és értékeljük, ha egészségesek vagyunk!

Jó Egészséget kíván,
AMEA MED csapata
Posted by: ZsP

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük