Kezdő futóknak – 10 dolog, amire figyelj oda – 1/2.

A futás az egyik legnépszerűbb sportolási forma, legalábbis ami az amatőr sportolást jelenti, mindenképpen. Nemcsak azért, mert nem igényel nagyobb beruházást, de javítja az állóképességet, hatékonyan segít megszabadulni a felesleges kilóktól, és képes minket fiatalon is tartani. A kezdő futók eleinte érezhetik nyűgnek és persze elkezdeni a legnehezebb, azonban egy idő után képes az életformánkká válni és ha valami miatt kimarad egy-két hét, a hiánya érezhetővé válik. Ahhoz azonban, hogy a futás mind inkább örömöt okozzon, mintsem bosszúságot, vagy hogyépp púp legyen a hátunkon, erősen javasolt néhány dologra odafigyelni.

 

1. A megfelelő futócipő kiválasztása

Nagyjából mindenki elköveti egyszer azt a hibát, hogy nem megfelelő körültekintéssel választ futócipőt. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok is, akik a cipőt elhasználódás után is használják. Egyrészt mindkettő balesetveszélyes, másrészt mozgásszervi károkat okozhat, ami fájdalommal jár és könnyen az ortopédián találhatjuk magunkat. A legjobb, ha erre szakosodott üzletben vásárolunk, ahol szakemberek felmérik a lábak típusát, a futási stílust és segítenek kiválasztani a megfelelő cipőt. Mindig kérjünk több alternatívát, mert a megfelelő cipők között is létezik kényelmes és kényelmesebb, illetve a cipő árában is tapasztalhatunk szórást.

2. Fokozatosság

Kezdő futóként az ember hajlamos túllelkesedni a dolgot, az új életmódot és könnyen előfordulhat, hogy az elején túl sokat futunk és mindezt túl hamar. Lázba jövünk a sikerélménytől és gondolhatjuk úgy – tévesen -, hogy minél többet futunk, az annél jobb a szervezetünkne. Ez a taktika nem megfelelő, egy kezdő sportolónál ez pedig fokozottan igaz. Érdemes lehet először sétával kezdeni és fokozatosan, kis távokon kezdeni a futóedzéseket. Ha esetleg fájdalmat észlelünk, hagyjuk abba a futást, mert ezzel sérülést kockáztathatunk.

3. A megfelelő folyadékbevitel

Mondhatjuk, hogy a „csapból is ez folyik”, de ne becsüljük alul a megfelelő folyadékpótlás fontosságát. Egyesek lustaságból nem isznak futás közben, mások attól félnek, hogy az oldaluk szúrni fog. Pedig ha dehidratáltak vagyunk, az károsan hat nemcsak az egészségünkre, de a teljesítményünkre is. Az edzést egy órával megelőzően kb. fél liter víz, vagy egyéb folyadék bevitele javasolt, ennél többet ne igyunk, mert futás közben jön majd ránk a vizelési inger. Edzés közben általánosan elmondható, hogy 20 percenként 2 dl folyadékra van szüksége a szervezetünknek. Abban az esetben, ha 90 percnél hosszabb edzést tartunk, akkor az ásványi anyagok megfelelő pótlására is szükség van. Ez rendszerint izotóniás italokat jelent, az ebben lévő szénhidrát és só elősegíti a bevitt folyadék felszívódását, javítja a folyadékegyensúlyt. Ezenkívül a szénhidrátok szolgáltatják az energiát az izmoknak. Pótolni kell a folyadékveszteséget futás után is. A futást követő dehidratáltság jele a sötét sárga vizelet.

4. Gyorsulás hegyről lefelé menetben

Ha emelkedőről lefelé futunk, a kezdő futókat könnyen elragadhatja a hév, hogy felgyorsítsák a tempót, hiszen ezt kevesebb energia befektetésével tudják megtenni. Ezt ha lehet, kerüljük, mivel rendkívül balesetveszélyes. Ugyanúgy nyugodt tempóban, egyenes tartással fussunk ilyenkor. A tartásra ugyancsak figyeljünk oda ennek az ellenkezőjénél is, amikor hegyre futunk felfelé. A vállakat nagyon enyhén döntsük előre, gyors, rövid lépésekkel haladjunk.

5. Repülőrajt

Amikor a futással eljutunk odáig, hogy benevezzünk életünk első amatőr futóversenyére, az embert gyakran elviszi a hangulat, ami nem csoda, mert nagyon különleges érzés. Ez ilyenkor a kezdő futót a verseny elején könnyen magával ragadja és a gyors, dinamikusan mozgó versenytársak sebessége láttán igencsak belekezd a versenybe. Kezdő futók esetén fontos, hogy az energiát megfelelően osszuk be, hogy az kitartson a verseny végéig. Sokkal jobb, ha egy egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítményt tudunk nyújtani, mintha a köridőink jelentősen lassulni kezdenek. Egy versenyre különböző edzettségi állapotú versenyzők neveznek, ne a leggyorsabbat akarjuk követni a kezdetekben.

Folytatjuk

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük