Koleszterin alapismeretek közérthetően

A koleszterin olyan vegyület, amely megtalálható minden emberi és állati sejtben. Részben a táplálékkal kerül be a szervezetünkben, ez a kisebb rész, míg a döntő részét a máj szintetizálja. Az emberi szervezetben több, nélkülözhetetlen  funkcióval is bír: fontos alkotóeleme a sejtmembránoknak, az epesavaknak, rengeteg hormon termelésének kiindulási anyagát adja.

Egy laborvizsgálat során a koleszterin vegyületeket három csoportja lesz látható a leleten: az összkoleszterin, a HDL- és az LDL koleszterin.

Az LDL koleszterin elnevezése alapján alacsony sűrűségű lipoprotein (Low Density Lipoprotein). Az emberi szervezetben elszállítja a koleszterint a májból a sejtek felé. Jelentős része vagy visszakerül a májba, vagy felveszik a koleszterint igénylő emberi vagy állati sejtek, de egy bizonyos hányada beépül az érfalakba. Ezek az érfalon lerakódásokat (plakkot) képeznek, ez érszűkületet okoz.A laborvizsgálat során a referenciaértéken felüli LDL koleszterinszint pozitív korrelációban van az érelmeszesedés szintjével, ezért szokták köznapi nyelven „rossz koleszterinnek” is nevezni. Bizonyos mértékben természetesen elengedhetetlen az emberi szervezetben.

A HDL koleszterin – az LDL-lel ellentétben – nagy sűrűségű lipoprotein (High Density Lipoprotein).  A funkcióját tekintve összeszedi a koleszterin azon részét, amelyet a sejtek nem vettek fel, majd visszajuttatja a májba, hogy ott egy része az epével kiválasztódjon. Ha az LDL volt a „rossz koleszterin”, akkor méltán nevezzük a HDL-t „jó koleszterinnek”, tekintve, hogy felveszi , vagy a májba szállítja a vérben keringő, vagy az érfalakon lerakódott koleszterint.

Ha az összkoleszterin érték magas, az annyit jelent, hogy a sejtek nem képesek felhasználni a rendelkezésre álló koleszterin mennyiséget felhasználni, a HDL és az LDL egyensúlya elmozdul, a felesleg vagy a véráramban marad, vagy az érfalakra rakódik. Az érelmeszesedéssel ugye csökken az erek keresztmetszete, amelynek következménye a megnövekedett vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kockázata.

Fontos újra kihangsúlyozni, hogy a koleszterin megfelelő mértékben fontos a szervezetben. 

A koleszterin referenciaértékei a laborvizsgálatok során

Az egészséges emberek összekoleszterin szintje 5 mmol/l alatti, az LDL-koleszteriné 3 mmol/l alatti. Az 5,0-6,4 mmol/liter összkoleszterin közötti érték enyhén fokozott-, a 6,4 mmol/liter feletti érték pedig fokozott kockázatot jelent.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük