Lejárt szavatosságú gyógyszerek – Hogyan semmisítsük meg őket biztonságosan?

Nagytakarításnál, költözésnél, vagy egyéb olyan alkalomkor, amikor szanálást tartunk, akkor a gyógyszerekhez érve találhatunk köztük olyat, ami már egy ideje (gyakran jó ideje) lejárt. Azért, mert az anno nem fogyott el, vagy egész egyszerűen már nincs rá szükségünk. Leggyakrabban ez olyan gyógyszerek esetén fordul elő, amelyek akut problémákat kezelnek. Ha egy hasmenésre, vagy fejfájásra alkalomszerűen veszünk be egy-két tablettát, a gyógyszerre utána nagy eséllyel hónapokig nem lesz szükség. Illetve olyan eset is előfordulhat, hogy a korábban használt állandó gyógyszereinket lecserélik (például az orvos megváltoztatja a kezelés módját), és a korábban kiváltott gyógyszert már nem kell bevennünk. Természetesen ilyenkor nem szabad bevenni ezeket a lejárt gyógyszereket csak azért, hogy azok ne vesszenek kárba!

Szintén fontos, hogy a megmaradt gyógyszereket nem szabad a háztartási hulladék közé dobnunk, mivel ezek vegyi anyagok. Ezek a természetbe kerülve ártalmasak a környezetre, az állat- és növényvilágra, de befolyással lehetnek a levegő minőségére is.

Mit tegyünk?

2005 óta szervezett kereteken belül, zárt rendszerben megoldott a lejárt szavatosságú, vagy már használaton kívüli gyógyszerek szelektív gyűjtése. Az ilyen készítményeket csomagolásukkal együtt be lehet dobni a gyógyszertárak, vagy az egyéb gyógyszereket forgalmazó helyek erre a célra szolgáló hulladékgyűjtő dobozaiba, amelyeket a gyógyszerek forgalmazói kötelesek az üzletükben tartani. Ennek hollétéről a helyi személyzet ad felvilágosítást. Ezeket a zárt gyűjtődobozokat a helyszínről elszállítják, , majd egy külön erre a célra szakosodott cég szakszerű körülmények között, az erre kijelölt égetőben megsemmisíti a hulladék gyógyszert.

Felvetődik a kérdés, hogy mehet-e minden nemű gyógyszerhulladék ugyanabba a gyűjtődobozba? Nagyjából igen, a legtöbb gyógyszerhulladék mehet egy helyre, de azért vannak kivételek, ilyenek a tűz- és robbanásveszélyes hulladékok (jellemzően spray-k) és az injekciós tűk. Ezeket a orvosi rendelőkben, kórházakban, szakorvosi ellátókban elhelyezett veszélyes hulladék gyűjtőkben kell elhelyezni. Ha nem találjuk, akkor az előzőekhez hasonlóan a személyzet fog tudni felvilágosítást adni az elhelyezésről.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy a kábítószernek minősülő lejárt, vagy már nem szükséges termékeket ne a gyógyszerdobozokba dobjuk. Ezeket közvetlenül a gyógyszertárban dolgozó szakszemélyzetnek kell átadni, mert a megsemmisítésük és az adminisztrációjuk a többi gyógyszertől külön történik.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük