Menedzserbetegség, avagy a stressz által kialakult betegségek kezelése, az üzemorvosi vizsgálat fontossága

Manapság már bizonyított tény, hogy a lelki eredetű problémák fizikai mivoltukban is megjelennek, tehát érzékelhetően hatnak általános hogylétünkre. Ha túl sok stressz éri a szervezetünket, annak előbb-utóbb fizikai hatása is megmutatkozik, mégpedig valamilyen betegség, menedzserbetegség formájában. Egyes tanulmányok tényszerűen meg is állapítják, hogy valóban hatással van a szervezetünkre az, hogy miként éljük mindennapjainkat, vagyis, hogy milyen minőségű az életünk. Azokban a társadalmakban, ahol stresszmentes életet élnek az emberek, jóval magasabb az átlagéletkor is.Gondolom sokak számára ismert az a mondás, hogy ép testben, ép lélek, de vajon ha megfordítjuk, akkor is igaz lehet? Az ép lélekhez elengedhetetlen az ép test?

Ezekre a felvetődő kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, az azonban teljesen biztos, ha az ember testileg és lelkileg harmóniában van önmagával, a világgal, vagy legalábbis törekszik a harmóniára, akkor sokkal könnyebben küzd meg a napi nehézségekkel, legyen az magánéleti probléma, vagy éppen munkahelyi nehézség. Azt gondolom, hogy azzal mindenki tisztában van, hogy minden betegség más és más, beleértve a lefolyását és a kezelését is. Annak érdekében, hogy a betegségeket megelőzzük, nagyon-nagy hangsúlyt kell fektetnünk a preventív odafigyelésre. A megelőzés minden esetben kifizetődőbb befektetés, mivel jótékony hatásait életünk minden területén kamatoztathatjuk. Sajnos az is tény, hogy a mai modernkori társadalmunk egyik nagy betegségokozója, az nem más, mint a stressz. Amely mondhatni állandó jelensége a mindennapjainknak. Rohanó életet élünk, így a stressz mindig jelen van, és állandóan negatívan hat ránk. Az egyik legnagyobb stresszfaktor az emberek életében a munkahelyi nyomásból adódó stressz. Mindenki szeretné többre vinni, mindenki szeretne megfelelni az elvárásoknak, és valljuk be, manapság állandó versenyhelyzetnek van a dolgozók többsége kitéve. Talán nem is véletlenül született az a mondás, miszerint „betegre aggódja magát”. Érdemes ezen egy picit elgondolkodni, hogy megéri-e a túlzott aggodalom, vagy a túlzott megfelelési kényszer hatására betegre izgulnunk magunkat?

Mindezek tükrében, ma már bizonyított tény, hogy a tartós betegségek kialakulásáért nagymértékben felelős a munkahely által okozott stressz. A határidők pontos betartása, a munkahelyi konfliktusok vagy a rengeteg túlóra, ez mind-mind negatívan befolyásolhatja az egészségünket. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy stresszhelyzet az embert nemcsak a munkahelyén érheti, hisz egyéb más élettereink is vannak. Ilyen például a magánélet, ahol szintén adódhatnak gondok, problémák, vagy szituációk, melyeket meg kell tudni oldani. Ezek a faktorok összeadódhatnak, felerősödhetnek, kihatnak a szervezetünkre, és amikor már túl nagy a nyomás, akkor kezdődnek az igazi problémák, vagyis a stressznek fizikai jelei is előjönnek, tehát megbetegszünk. A gondokat még az is tetézheti, ha a testmozgást elkerüljük, mivel a sport energiákat szabadít fel, sportolás alatt endorfin termelődik szervezetünkben, kikapcsol, felszabadít a mozgással járó tevékenység, vagyis ha erre sem szakítunk időt, akkor nagy a valószínűsége, hogy zöld utat adunk a beteg és stresszes életnek.

Mit tehetünk?

Szerencsére ma már nagyon sok lehetőségünk van, hogy a betegségeket megelőzzük, elkerüljük. Arról nem is beszélve, hogy törvényi szabályozás írja elő az üzemorvosi vizsgálatokat. A rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos, mivel különböző módszerek alkalmazásával képes az orvos a stressz által okozott problémák kiszűrésére, kezelésére, melynek eredményeként sokkal egészségesebb és hatékonyabb munkavégzésre alkalmas dolgozói lehetnek az adott cégnek, amely ezáltal sokkal sikeresebb is lehet. Tehát ne feledje: a menedzserszűrés és a rendszeres üzemorvosi vizsgálat elengedhetetlen!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük