Menedzserszűrés egy kardiológus szemével

Interjú Dr. Kósa Évával, a BLESZ Intézet Kardiológusával.

1., Hogy zajlik egy menedzserszűrés általában? Mi is történik ekkor a pácienssel?

Menedzserszűrés során különböző vizsgálati csomagok állnak a páciensek rendelkezésére, melyet vagy a munkáltató finanszíroz, vagy saját költségen jön el vizsgálatra.
Leggyakoribb csomagokban vérvételi vizsgálat történik, mely során vérképet elemeznek laborban, vizelet vizsgálat és általános vérkémiai vizsgálat, paraméterektől függően vesefunkciót, májfunkciót, vércukrot, vérzsírokat mérnek. Igénytől függően egyéb kiegészítések is lehetségesek (pl. leggyakrabban pajzsmirigy hormonszintek).
Mellkas röntgen vizsgálat megfelel a korábban kötelező tüdőszűrésnek, mely során a tüdőben lévő kóros eltérések ismerhetők fel röntgen vizsgálattal, illetve a szív állapotáról is képet ad (leginkább méretbeli eltérés mondható meg ebből a vizsgálatból).
EKG (12 elvezetéses) vizsgálaton a szív elektromos tevékenysége rajzolódik ki, kóros szívritmuszavarra és vérellátási zavarra utaló jeleket találhatunk így esetleg, amelyek további vizsgálatokat tehetnek szükségessé.
Hasi ultrahang vizsgálaton a hasi szervek és ivarszervek ábrázolódnak, ezek ultrahang vizsgálattal látható eltérései derülhetnek ki.
Belgyógyászati vizsgálaton a mellkas fizikális vizsgálatán túl a légzés hallgatása, szívműködés vizsgálata, has és végtagok vizsgálata, bőr áttekintése, vérnyomásmérés történik. Sok esetben ekkor végzik a 12 elvezetéses EKG vizsgálatot.
Szemészeti vizsgálaton a látás és szem vizsgálata történik.
Fül-orr-gégészeti vizsgálaton a hallás, orr és torok, gége vizsgálata zajlik.
Urológiai vizsgálaton a húgyuti szervek vizsgálata történik, férfiaknál prosztata vizsgálat is.
Nőgyógyászati vizsgálaton a női nemi szervek vizsgálata zajlik, sz. e. citológiai vizsgálat történik.

Szűrőcsomagtól függően egyéb vizsgálatok is történhetnek. Részletesebb kivizsgálás esetén, pl. csontsűrűség mérés, kardiológiai vizsgálat, szívultrahang.

 

2., Ön hogy látja mennyire elterjedt juttatási forma manapság a különböző menedzserszűrő csomagok biztosítása a kollégák részére a munkáltatók által?

Az utóbbi években egyre gyakrabban biztosítanak a munkáltatók az alap üzemorvosi vizsgálaton felül egy kiterjesztett menedzserszűrő csomagot munkavállalóik részére. Nemcsak a magán szektorban, de állami intézményekben is igénybe veszik a juttatások e formáját. Évről évre nő a résztvevők száma, mert a munkáltatóknak is céljuk, hogy dolgozóik megfelelő egészségi állapotban legyenek, ill. ha valamilyen lappangó krónikus betegségük van, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír szint, akkor ezek kezelése minél hamarabb elkezdődjön.

 

3., Ezeket általában a munkavállalóktól eredő kezdeményezés alapján vezetik be a vállalatok? Vagy inkább a menedzsmenttől származik az ötlet? Van erre rálátása esetleg?

Erre a szűrést végző orvosnak nincs rálátása, mert a cégek az egészségügyi intézet vezetőivel kötik meg a szerződéseket és választják ki a csomagokat. Véleményem szerint ez igény mind a munkavállalók részéről is felmerülhet, de a menedzsment részéről is, hogy dolgozóik megfelelő egészségi állapotban végezzék a munkájukat.

 

4., A munkavállalók szokták ezt kedvelni? Szívesen vesznek részt a vizsgálatokon?

Munkavállalók szívesen jönnek a vizsgálatokra, mert meghatározott időpontra érkeznek, nem kell hónapokat várniuk egy vizsgálati időpontra, ugyanis ezek a szűréses vizsgálatok külön időpontban történnek. A vizsgálatok során felhívjuk a páciensek figyelmét a talált elváltozásokra, szükség esetén gyógyszeres kezelést indítunk, ill. további vizsgálatokat indikálunk, melyet háziorvosával kell majd egyeztetnie.
Többször tapasztaljuk, hogy például nyugdíjas korba került páciensek, vagy ha a jelenlegi munkáltatónál nincs is rá lehetőség, de korábban részt vettek már ilyen vizsgálatokon és látták előnyeit, későbbiekben maguknak is sokan finanszírozzák ezeket a vizsgálatokat.

 

5., Jellemző az is, hogy valaki saját maga megy el és vesz részt ilyesmin, azaz mindezt magának fizeti?

Az elmúlt időszakok egészségügyi helyzetei, valamint a sajtóban megjelent hírek miatt egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy akár egészséges fiatalok, akár már valamilyen betegséggel rendelkező páciensek igénybe veszik az ilyen típusú szűrővizsgálati csomagokat. Hisz így meghatározott időpontra érkeznek, egy napon belül több vizsgálat elvégzésére is van lehetőség megfelelő szervezés mellett, így a vizsgálatok elvégzésének időtartama jelentősen lerövidülhet a betegek számára.

 

6., Miért jobb menedzserszűrő csomagban intézni a vizsgálatokat, mint elmenni a körzetemhez tartozó rendelőbe és ott részt venni ezeken?

Magyarországon az egészségügyben meghatározott ellátási rendek működnek. Az alapellátás (körzeti orvos) során területi ellátási kötelezettség alapján utalhatja a pácienst megfelelő vizsgálatokra szakrendelőkbe, ill. kórházakba. Bizonyos vizsgálatokra, csak egy másik szakorvosi vizsgálat után lehet küldeni a beteget az állami egészségügyi rendszerben. A várólista hosszúságáról és problémájáról szinte minden nap hallunk, melyet a jelenlegi vezetés még nem tud hatékonyan kezelni.
Szűrővizsgálati csomagok esetén lehetőség van arra, hogy rövid időn belül (akár 1-2 nap alatt) számos vizsgálaton vegyen részt a páciens, melyet alapellátás keretén belül összehangolni rendkívül nehéz a néha több hetes, esetleg hónapos várólisták miatt.

 

7., Volt már rá példa, hogy egy ilyen szűrés keretében komolyabb baj kiderült? Direkt kérdés, de mentett már ilyen csomag életet? Találkozott már ilyesmivel?

Valóban előfordult már, hogy ilyen menedzserszűrő csomag egyik vizsgálata alkalmával került felfedezésre rosszindulatú tumoros megbetegedés még kezelhető stádiumban, illetve szívritmuszavar. Az is előfordult már, hogy szűrővizsgálat keretén belül zajló szívizom infarktust diagnosztizáltunk. Ezekben az esetekben valóban beszélhetünk életmentésről. De az is fontos, hogy az ilyen vizsgálatok során olyan krónikus betegségek derülhetnek ki, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, melyek időben elkezdett kezelésével a páciensek életminőségét és élethosszát növelhetjük meg, illetve ezeknek a betegségeknek szövődményeit is esetleg csökkenthetjük a korai diagnózissal.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük