Stroke utáni autóvezetés

Egy stroke kialakulása alapvetően megváltoztatja az élethelyzetet, ebbe beleértendő a mindennapi élet részévé vált gépjármű vezetés is. Akár hagyományos úrvezetésről, akár munkához kapcsolódó. hivatásos autóvezetésről van szó, a vezetési alkalmasság megállapítása eltér a korábban megszokott metódustól. A stroke utáni állapotot, hogy a képességek – ebben az esetben a gépjármű vezetési képesség – milyen módon változtak meg, neurológus szakorvosnak kell megítélnie. Amikor tehát alkalmassági vizsgálatra megyünk, a neurológusi szakorvosi vélemény feltétlenül legyen ott velünk.

Magyarországon a vezetői engedély (köznapi nevén: jogosítvány) kiadása során kötelező az egészségügyi alkalmasság megléte, vagyis orvosi alkalmassági vizsgálathoz kötött. Jogszabélyi kereteit a 13/1992 (VI.26.) a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló NM rendelet adja. Ez a rendelet – többek között – részletezi az alkalmassághoz szükséges képességeket, követelményeket, illetve felsorolja az egyes kizáró okokat is, betegségcsoportokra bontva. 

Az olyan elméleti és gyakorlati alkalmassági tényezőkre, mint a KRESZ ismerete, az elsősegélynyújtás alapismeretei, vagy a vezetési rutin itt most nem térünk ki részletesen. Az egészségügyi alkalmasság alapfeltételei a látás és a hallás, ezeket a rendelet melléklete nevesíti, majd ezután felsorolja és részletezi az egyes betegségcsoportokat és a rájuk vonatkozó korlátozásokat. 

A stroke a jogszabályban nincs nevesítve, de indirekt utalást találunk a súlyos idegrendszeri megbetegedés során követendő eljárásra. A rendelet azt mondja, hogy a gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság kizárólag csak szakorvosi (itt értsd: neurológusi) vélemény birtokában állapítható meg. 

A stroke lefolyása, súlyossága, tünetei elég sokfélék lehetnek és sokmindentől függenek. Az állapotot természetesen a neurológus szakorvos állapítja meg, de a bénulást, illetve a központi idegrendszer közvetlen ellátásáért felelős érrendszeri zavarok okozta szédülést kizáró okként említi a rendelet, azaz a páciens ilyenkor gépjárművezetésre nem alkalmas. Azonban vannak olyan enyhébb stroke-os esetek, amikor az egészségügyi alkalmassági vélemény „alkalmas” minősítéssel kiadható. Amennyiben a stroke után súlyos maradványtünetek keletkeznek, a neurológiai szakvélemény ismeretében a háziorvos, vagy az üzemorvos soron kívüli vizsgálattal megállapíthatja az alkalmatlanságot.

Figyelem! A stroke bekövetkeztével, amikor az állapot lehetővé teszi, kötelező az alkalmassági vizsgálaton való megjelenés, függetlenül a jogosítvány érvényességének lejáratától. Ez állampolgári kötelességünk.

Jogosítvány stroke után 

A stroke utáni állapot megítélése neurológus szakorvos feladata, ezért rendelkezik rendelkezése szerint szakorvosi vélemény alapján kell megállapítani a gépjárművezetői alkalmasságot. 

Hazánkban a gépjárművezetői engedély (jogosítvány) kiállítása egészségügyi alkalmassághoz kötött. Ennek szabályait a 13/1992 (VI.26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról című jogszabály tartalmazza. A rendelet az alkalmassági követelményeket, illetve kizáró okokat több betegségcsoportban is meghatározza. 

A rendelet mellékletének 6.1 pontja az idegrendszeri betegségekkel foglalkozik, amelyben azonban a stroke-ot nem nevesíti. Ugyanakkor indirekt módon utal a stroke betegség során követendő eljárásra, mégpedig a 6.1.1. pontban, ahol így fogalmaz: „Azon kérelmező egészségi alkalmassága, aki súlyos idegrendszeri betegségben szenved, csak szakorvosi vélemény alapján állapítható meg

A stroke súlyos idegrendszeri megbetegedés 

A tünetek súlyossága és a felépülés utáni maradványtünetek széles skálán mozognak. Az állapot megítélése neurológus szakorvosi kompetencia, ezért rendelkezik a jogszabály is úgy, hogy szakorvosi véleményhez köti az egészségi alkalmasság megállapítását. Kifejezetten alkalmatlanságot ír elő a rendelet bénulás valamint a központi idegrendszert közvetlenül ellátó érrendszer működési zavarai miatt létrejött szédülés eseteire. 

Stroke-on átesett beteg tehát állapotától függően alkalmas minősítést vagy alkalmatlan minősítést is kaphat a jogosítvány megtartására vonatkozó gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálat során. 

Amennyiben a stroke lezajlása után súlyos maradványtünetek jellemzik az állapotot, a beteg háziorvosa soron kívüli vizsgálattal a neurológiai szakvélemény alapján gépjárművezetői alkalmatlanságot állapíthat meg, és erről a beteg lakóhelye szerinti területileg illetékes közlekedési igazgatási hatóságot értesíti.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/23756/jogositvany-stroke-utan

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük