Üzemorvos – Barát vagy ellenség?

Üzemorvosi vizsgálatra minden munkáltatónak el kell küldenie a dolgozóit a törvény szerint, a dolgozóknak meg el is kell menni rá. Kötelesség? Nyűg? Vagy hasznos? Megvéd? Félünk az orvosoktól? Sokféleképpen meg lehet közelíteni ezt a kérdést.

Mindenki időhiányban szenved, nem ér rá a munkahelyén néha még egy kávét meginni sem, nem hogy részt venni egy, esetleg több orvosi vizsgálaton. Munkáltatóknak így is rengeteg kiadása van, persze nem örülnek még ennek is.
De próbáljuk megközelíteni ezt más szemszögből. Ha az üzemorvos kiszűri vagy egy menedzserszűrésen kiderül, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van esetleg, amit így időben tudnak kezelni és így sokkal könnyebben, gyorsabban meggyógyulunk, akkor máris időt nyertünk. A munkáltatóknak is problémás, ha a kollégák hosszabb időre kimaradnak a munkából, nem könnyű hirtelen megfelelő helyettest találni és a kieső munkát pótolni. Egy hosszú táppénzes időszak bizony a zsebünkre is megy sajnos.

Ha az üzemorvos észreveszi, hogy olyan munkát próbál egy leendő alkalmazott elvállalni vagy éppen bíznának rá, amire egészségügyileg alkalmatlan, akkor azzal védjük mind vállalatunk, illetve mind a leendő alkalmazottat is. Sőt akár egy nagyobb balesetet is megelőzhetünk, csak képzeljük el, mi lenne, ha egy súlyos narkolepsziás vezetné az iskolabuszt. Vagy, ha a 20 éve nálunk dolgozó kolléga úgy kezelné tovább a finomműszereket, hogy nem vett részt szemészeti vizsgálaton mióta cégünkhöz belépett. Előbbi példánál súlyos perköltségekre is számíthatnánk, másodiknál meg saját felszerelésünkben, eszközeinkben eshetne jelentős kár. Ehhez képest elenyésző az üzemorvosi vizsgálat ára. Szélsőséges példák, de bizony előfordulhatnának ezek vagy ezekhez hasonlóak.

Mint magánember is érdemes ennek a jó oldalát látni, természetes, hogy nem szívesen megyünk orvoshoz, nem szívesen vesszük, ha hozzánk ér egy idegen orvos, de ha őszintén magunkba nézünk, akkor mikor is látott minket más orvos utoljára? Mikor is mérték meg rendesen a vérnyomásunkat például? Egyébként tényleg rendszeresen eljárnánk szemészetre például? Biztos nem fér bele évente egyszer, hogy egy másik orvossal is konzultáljunk egészségünk érdekében, ha saját orvosunkat rendszeresen fel is keressük? Ha mi magunk még el is járunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, ahogy azt kell, de felnőtt gyermekeink és családunk többi tagja is megteszi ezt?

Nagyon büszkék lehetünk és szerencsések vagyunk, ha a válasz igen, illetve ez esetben gondolom nem is kell ecsetelnem az üzemorvosi vizsgálat előnyeit. Érdemes legyőzni félelmeinket és rendszeresen részt venni különböző szűrővizsgálatokon a foglalkozási egészségügyi vizsgálat mellett is.

Egészségünk a legfontosabb, vigyázzunk rá!

Üzemorvosi vizsgálat
Menedzserszűrés

Jó Egészséget kíván,
AMEA MED csapata
Posted by: ZsP

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük