Üzemorvosi vizsgálat – Egy cégvezető szemével

A jogszabályban olyan egyszerűen hangzik: az új munkavállalónak munkaszerződés megkötése előtt részt kell vennie a vizsgálaton, hogy lássuk azt, hogy el tudja-e látni leendő feladatait, illetve a már meglevő kollégákat évente rendszeresen újra felül kell vizsgáltatni.

A bonyodalom viszont ott kezdődik, hogy ezt nem is Üzemorvosi vizsgálatnak hívják, hanem Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatnak.

Nehézséget okoz, hogy foglalkozás típusonként más-más vizsgálatokra van szükség, hisz például recepciósunk vagy áruszállítónk munkája teljesen más adottságokat igényel, ennek megfelelően különböző kívánalmaknak kell megfelelniük a kormányrendelet szerint is.

Cégvezetőként minden dolgozónk fontos számunkra, de a kulcspozícióban lévő kollégák állapota különösen nagy rizikó faktorral bír a vállalati célok megvalósítása szempontjából, így alaposabb vizsgálatokra és szűrésekre szeretnénk őket elküldeni. Ráadásul mindig felmerül a kérdés, hogy mikor is menjenek el a munkavállalók erre a vizsgálatra, hisz sok dolguk van, időbeosztásuk szűkös, ha a kieső munkaidőt a teljes dolgozói létszámra nézzük, akkor jelentős időkieséssel kell kalkulálnunk. És akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy kollégáink hogyan állnak hozzá ehhez a kötelező üzemorvosi vizsgálathoz. Van, aki gyorsan túl szeretne rajta lenni, a lehető legkevesebb idő is sok neki, amit erre fordít, viszont van, aki egy komplett szűrési csomagot is kevésnek érez.

A vizsgálat magas költségei szintén hátráltatják egy vállalkozás előre jutását.

Manapság már a béren kívüli juttatásokban is trendek vannak, jelenleg az egyik legnépszerűbb juttatási elem a speciális egészségügyi csomagok és szűrések a dolgozók számra. Így bizonyos területeken a munkáltatók nem is engedhetik meg maguknak, hogy az ilyen jellegű trendekben lemaradjanak munkavállalókért küzdő harcban, nagyon jó példa erre az IT szektor, a szoftverfejlesztő cégek.

Mindezek ellenére, vagy pont mindezek miatt, megéri a munkavállalók egészségére pénzt, energiát és időt áldoznia egy vállalatnak, hisz ez megtérül mindenki számára. Minden cég legfontosabb munkaeszköze és tudása maga a dolgozó, ezért nagyon fontos egészségügyi állapotuk felmérése, kezelése és gyógyítása. Magánszemélyként is mindenki foglalkozik ezzel a témával. Manapság már lehetőség van egyetlen céggel együtt működni, aki mindent elintéz számunkra ez ügyben, azaz besorolja dolgozóinkat a megfelelő foglalkozás-egészségügyi kategóriákba, segít megállapítani cégünk kulcsembereit, ellátja a szükséges üzemorvosi teendőket és különböző vizsgálati csomagokkal is ellátja kollégáinkat és minket is.

Mindannyiunk legfontosabb ügye az egészségünk.

Üzemorvosi vizsgálat (gyorsan, egyszerűen és kényelmesen)

Különböző vizsgálati csomagok igény szerint

Jó egészséget kíván,

AMEA MED csapata

uzemorvosi-vizsgalatok

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük