Vajon egészséges a vegetáriánus étrend?

Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy lemondanak a húsról vagy akár bármilyen állati eredetű ételekről. Hogy miért? Nagyon sokféle válasz létezik az életmódváltásra, hiszen vannak olyanok akik az állatok védelme miatt teszik, vannak akik vallási okokból és van aki az egészséges életmód miatt váltanak vegetáriánus étrendre.

De vajon egészséges, ha nem eszünk húst vagy állati eredetű termékeket?

Az interneten rengeteg különféle írás kering arról,hogy mégis helyes-e vagy helytelen ez az életvitel. Nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy a húsevés mindig is kulcsszerepet játszott az ember életében, de ugyanakkor az is tény, hogy a növényi alapú étrend ugyanolyan mértékű lehet, mint a vegyes táplálkozás.
Azt le kell szögezzük, hogy a vegetáriánus étrenden belül is több fajta csoportról beszélünk.

  • A “Lacto” vegeterániusok ugyan esznek tejtermékeket, viszont kerülik a tojást, a húst és a tengeri herkentyűket.
  • Az “Ovo” vegetáriánusok azonban esznek tojást, de a tejtermékeket a húst és a tengeri ételeket mellőzik étrendjéből.
  • A “Pesco” vegetáriánusok azok az emberek, akik úgymond ‘fél-vegetáriánus” életvitelt folytatnak, azaz esznek halat és tengeri dolgokat, de húst egyáltalán nem.
  • A “Lacto-ovo” vegetáriánusok a leggyakrabban előforduló típusú emberek, akik esznek tejtermékeket, tojást is, de kerülik a húst és a tengeri eredetű ételeket.

 

Sokszor hallhatjuk azt a felvetést, miszerint a szervezetnek szüksége van elegendő vas bevitelre a szervezetbe és hogy az elegendő mennyiségű zöldségekből ez nem nyerhető ki.

Elegendő vas nyerhető ki a zöldségekből is, vagy szükség van a húsból származó vasra?

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag, amelynek legfőbb feladata az oxigén eljuttatása az egész szervezetbe.
Köztudott, hogy a vörös húsnak a legmagasabb a vas értéke. Egy 1999-ben elvégzett kutatás eredményeként, mely az American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban jelent meg, fényt derítettek arra, hogy “ húsevő” és “nem húsevő “ emberek vas értékének bevitele között nincs különbség. Itt érdemes megemlíteni, hogy a vas, amit étellel viszünk be a szervezetünkbe nem összehasonlítandó azzal a vassal, amelyet a test tárol. Ez a „tárolt vasérték” az, ami igazán fontos.

Azok a fajta vasak, amelyek a zöldségekben, illetve gabonákban fordulnak elő úgynevezett “hem-mentes”-ek és így nem megfelelőképpen dolgozza fel a szervezetünk sem, mint a “hem-tartalmú” társait. A hem-vas-ak legfőképpen a húsfélékben és a halakban találhatóak meg.

Tehát összegezve, azoknak a vegetáriánusoknak, akik teljesen kizárják szervezetükből a „hem-tartalmú” vasakat azzal, hogy nem esznek sem húst sem halat, fokozottan kell figyelniük arra, hogy a lehető legmagasabb vas tartalmú zöldségeket fogyasszák és (mint például gomba, krumpli, kelkáposzta, spenót,mángold levél) nagyon fontos, hogy mindemellett rengeteg C-vitamin dús étellel is megerősítsék azt. A C-vitamin dús ételek, úgymond megfogják a ‘nem-hem’ tartalmú vasakat, még olyan állapotban, amikor megfelelőképpen beépülnek a szervezetbe.

Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy akár egy nem vegetáriánus étrendet folytató ember is könnyen meggátolhatja a szükséges ‘hem vas’-ak megfelelő beépülését, ugyanis bizonyos ételek, italok fogyasztásával, mint például a kávé, a kakaó, néhány herbál-tea, némely fűszerek de bizonyos mértékben és beviteli formában még a kalcium is, hatással lehet a ‘hem-vas’ megfelelő beépülésére a szervezetbe.

És végszóként a legfontosabb, hogy a vas túltengése a szervezetben ugyanolyan kárt okozhat, mint amennyit használ, tehát ajánlott a vas-szintet megfelelő szinten tartani. Erről a laborvizsgálatok időszakos ismétlésével tudunk meggyőződni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük