Belgyógyászati szűrővizsgálat és nyugalmi EKG

A vizsgálatra bejelentkezni és érdeklődni a +36 1 720 9246-os telefonszámon,  e-mailen, vagy az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Nyugalmi EKG vizsgálat ára

22.000.- Ft

A vizsgálat helyszíne

1051 Budapest, Hercegprímás utca 14-16.
Térképen

A belgyógyászati szűrések célja a felnőttkori belsőszervi elváltozások, megbetegedések feltárása, egy több szervet érintő szűrővizsgálat típus. Ennek részeként, a nyugalmi helyzetben végzett EKG vizsgálat a szív elektromos aktivitásán keresztül nyújt információt a szív állapotáról.

A szűrővizsgálat magába foglalja az alábbi vizsgálatokat:

Nyugalmi EKG vizsgálat

Nyugalmi állapotban a páciens végtagjain és mellkasán elhelyezett elektródák által továbbított elektromos jeleket az EKG készülék görbékké alakítja, melyek információt nyújtanak a szívrendszer állapotáról az orvos számára.

Anamnézis vizsgálat

A páciens kikérdezése, kórtörténetének felvétele.

Alkati felmérés

Az első benyomás alapján képet kapunk a páciens fejlettségéről, tápláltságáról. A túlsúly vagy kóros soványság például táplálkozási-vagy hormonzavarra utalhatnak. A páciens testtartásából következtethetünk mozgásszervi betegségekre, amennyiben az a normálistól eltér (pl. fájdalom okozta kényszertartás).

Bőr-és nyálkahártyák vizsgálata

A bőr vizsgálatával képet kaphatunk különböző fertőzésekről, allergiáról, hormonbetegségekről, daganatos elváltozásokról, vagy különböző hiánybetegségekről.

Szájüreg vizsgálata

Az orvos a garat, a nyelv és a fogazat megtekintésével gyulladásokra, fertőzésekre, hiánybetegségekre, emésztőszervi betegségekre, vagy például vérképzőszervi betegségekre következtethet.

Nyirokcsomók vizsgálata

A megnagyobbodott nyirokcsomók fertőző betegségekre, gyulladásokra, vagy daganatos betegségekre engednek következtetni.

Pajzsmirigy vizsgálata

A pajzsmirigy megnagyobbodása tapintással érzékelhető, mely hormonzavarra utalhat. Ebben az esetben további ultrahangos vizsgálat szükséges. Előfordulhatnak tapintással nem észlelhető göbök, melyek autonómmá válva kóros hormontermelési folyamatokat indíthatnak el. Az időben felismert tünetek lehetővé teszik a rosszindulatú elváltozások kialakulásának megakadályozását.

Tüdő vizsgálata

A tüdő és légzés meghallgatásával különböző gyulladásokra, fertőzésekre, daganatokra, allergiára vagy asztmára derülhet fény. Rendellenes hangok esetén röntgen felvétel és további szűrővizsgálat javasolt.

Szív-és keringési rendszer vizsgálata

A szív hangjaiból szívritmuszavarok, szívmegnagyobbodások, szívelégtelenség, az erek megtekintéséből pedig visszerekre, vénagyulladásokra vagy keringési elégtelenségre lehet következtetni.

Hasi szervek vizsgálata

A has tapintásával időben észrevehetők a máj, lép, epehólyag, hashártyagyulladás, vakbélgyulladás, a vastagbél, és a végbél betegségei, gyomor-nyombél betegségei, daganatos betegségek, vagy sérvek. Amennyiben itt rendellenességet tapasztal az orvos, úgy hasi ultrahangot javasolhat.

A hasi ultrahang vizsgálaton a hasi szervek állapotáról lehet általánosan tájékozódni. Megfelelő minőségű szűrővizsgálat (mely függ a vizsgáló géptől, vizsgálandó egyéntől és vizsgáló orvostól) esetén jól ábrázolhatók a főbb hasi szervek (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, belek, vesék), kismedencei szervek (csak telt húgyhólyag esetén láthatók jól), nőknél a petefészkek és méh, férfiaknál a prosztata, húgyhólyag, és hasi aorta állapota, eltérései figyelhetők meg.

Mozgásszervek, ízületek, csont-rendszer vizsgálata

Az előbbiek megtekintésével kiszűrhető a gerincferdülés, különböző deformitások, lúdtalp, sérülések, gyulladások, kopások vagy meszesedések. Az orvos már a páciens testtartásából is következtethet eltérésekre, például fájdalom okozta kényszertartásra.

Belgyógyászati szűrővizsgálat

A belgyógyászati szűrés egy átfogó, több szervet érintő szűrővizsgálat típus. Alapvető eleme mind a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatoknak, mind a magasabb szintű menedzserszűréseknek.

Egy belgyógyászati szűrővizsgálatnak igen nagy jelentősége van a betegségek korai felismerésében, amikor a panaszmentes állapot még idejében visszafordítható. Amint panaszok észlelhetők, a betegség sok esetben már nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető.

A belgyógyászati szűrővizsgálat során szinte valamennyi életfontos szerv és szervrendszer vizsgálatra kerül, megtekintés, hallgatózás, vagy tapintás által. Az itt nyert információk iránymutatást adnak az orvosnak a további diagnosztikai lépésekhez.

Szűrővizsgálatunk lehetővé teszi a diagnózis korai felállítását, így elkerülhetőek felesleges vizsgálatok. Sok esetben már önmagában elegendő az egyes betegségek beazonosításához, amely alapján azonnal elindítható a terápia.

A nyugalmi EKG vizsgálat

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) a menedzserszűrés fontos részét képzi, hiszen a munkahelyi stressz nagy hatással van a szív működésére. A szűrővizsgálaton idejében felismert rendellenességek gyors kezelése akár életet is menthet.

Az EKG egy non-invazív vizsgálati eljárás, mely a szív elektromos működéséről ad képet. A vizsgálat során a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával figyelhetők meg a szív elektromos jelenségei.

A kardiológiai diagnosztika legalapvetőbb vizsgálati eljárásának számít a szív elektromos tevékenységét nyugalmi körülmények közt mérő 12 elvezetéses EKG. Segítségével ellenőrizhető a szív ingervezető- és ingerképző rendszere, valamint felismerhetők a normálistól eltérő működések.

Bizonyos panaszok, úgy mint nehézlégzés, szorító érzés a mellkasban, szapora vagy rendetlen szívverés esetén nélkülözhetetlen az EKG vizsgálat. Hosszabb ideje fennálló magasvérnyomás-betegség, már lezajlott infarktus, különböző eredetű ritmuszavarok és egyéb eltérések ugyancsak diagnosztizálhatók ezzel a méréssel.

Bejelentkezés

© Copyright - Orvosi szűrővizsgálatok