Csontsűrűség vizsgálat

A vizsgálatra bejelentkezni és érdeklődni a +36 1 720 9246-os telefonszámon,  e-mailen, vagy az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Csontsűrűség vizsgálat ára

13.600.-Ft

A vizsgálatok helyszíne

1051 Budapest, Hercegprímás utca 14-16.
Térképen

A csontsűrűség vizsgálat során a csontok ásványanyag tartalmát és összetételét elemezzük. A vizsgálóasztalon fekvő páciens felett elmozduló gép sugár kibocsájtásával végzi a mérést. Fájdalommentes, alacsony sugárterheléssel járó szűrővizsgálat, elvégzése körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Csontsűrűség vizsgálat

Csontjaink sűrűsége alapvetően meghatározza, hogy azok mennyire képesek ellenállni fizikai behatásoknak, azaz mekkora a törés veszélye.

A csontok tömege az életkor előrehaladtával változik:

25-30 éves korra éri el annak maximumát, majd szerkezeti gyengülésnek indul, növelve ezzel a törés kockázatát. Általánosságban elmondható, hogy 3-5%-os ritkulás az élettanilag normális mérték. A fenti okok miatt a csontsűrűség vizsgálat 45-50 éves kor felett a csontritkulás szűrővizsgálata, elvégzése ekkor indokolt leginkább, mivel a csontot lebontó sejtek aktivitása ilyenkor kezd túlsúlyba kerülni a csontépítő sejtekével szemben, de elvégzése hasznos lehet egy csonttörést követő regenerációs időszakban is, valamint egyes esetekben kiegészítő szűrővizsgálatként szolgál a foglalkozás-egészségi üzemorvosi vizsgálatnál is. A szűrés (oszteodenzitometria) során a csontok ásványi anyag tartalmát és összetételét elemezzük.

Általános eljárás során röntgensugarakat bocsájtunk a combcsont nyaki részén, az ágyékcsigolyákon, vagy a csuklón keresztül, ez azonban intézetenként eltérő lehet. A csontok elnyelik a röntgensugarakat, vagyis minél nagyobb a csont sűrűsége, annál gyengébb a sugárzás. Az emberi szervezetre nézve alacsony sugárterheléssel járó vizsgálati módszer, melynek segítségével meglehetősen pontosan megállapítható a csont sűrűsége. A kapott eredményeket (T-Score érték) összevetik az azonos nemű, de fiatal emberek csontjának ásványi anyag tartalmával.

Külön választható szűrővizsgálat, nem része az AMEA szűrővizsgálati csomagoknak.

Jelentkezés szűrővizsgálatra

© Copyright - Orvosi szűrővizsgálatok