Tumormarker vizsgálat

A vizsgálatra bejelentkezni és érdeklődni a +36 1 720 9246-os telefonszámon,  e-mailen, vagy az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Tumormarker vizsgálat ára

15.300.-Ft

A vizsgálat helyszíne

1051 Budapest, Hercegprímás utca 14-16.
Térképen

A tumormarkerek olyan anyagok, amely daganatos betegek szervezetében mutathatóak ki, mennyiségük szintje jellemzi a daganatot. A vizsgálat során jellemzően a már megállapított daganatos megbetegedés változásait és kezelésének hatékonyságát figyelhetjük meg. Ez a vizsgálat típus rákszűrésre jellemzően nem alkalmas.

Jelentkezés szűrővizsgálatra

Tumormarker vizsgálat

A tumormarker vizsgálat egy speciális, leginkább vérből végzett, egyre szélesebb körben elterjedt szűrővizsgálat.
A tumormarker olyan anyag, melyet a szervezet választ el (vérbe, vizeletbe) adott szervek daganatos, vagy gyulladásos megbetegedései esetén. Számos tumormarker létezik, melyekre jellemző, hogy se nem szervspecifikusak (ez alól egyetlen kivétel a PSA, ami a prosztata betegségeinek és annak tumora esetén lehet megfelelő szűrővizsgálati paraméter), se nem tumorspecifikusak. Ez azt jelenti, hogy adott tumormarkert többféle szervtípus is elválaszthat, másrészről nem csak tumoros betegségek, hanem élettani folyamatok (jelentősebb hormonális változások), vagy éppen szervezetben zajló gyulladásos betegségek esetén is emelkedett értéket kaphatunk.

A szűrővizsgálat előnye lehet, hogy segítségükkel daganatos betegségekre derülhet fény, viszont, mivel nem szervspecifikusak és álpozitív eredmények is gyakran mérhetők, ezért önmagukban nem vezetnek diagnózishoz, hiszen egy daganat igazolásához biopsziára és szövettani meghatározásra is szükség. Emelkedett tumormarker-szint esetén a részletes képalkotó diagnosztika pontosíthatja a kapott eredményt és további vizsgálatokat tehet szükségessé.

A tumormarkerek szűrővizsgálata leginkább az onkológiában (daganatokkal foglalkozó orvosi szakterület) használható az aktuális tumoros betegségre adott kezelés hatékonyságának követésére. Például egy előzőleg emelkedett marker érték csökkenni kezd, végül értéke visszatér a normál tartományba, az alkalmazott terápia nagy valószínűséggel hatékony volt és fordítva: ha nem csökken, hanem tovább növekszik, akkor nem volt megfelelő a kezelés hatékonysága, módosításokat tehet szükségessé.

Fontos megjegyezni: előfordulhat, hogy egy bizonyos tumormarker negatív eredményt ad, ám mégis van daganat a szervezetben, de előfordulhat ennek az ellenkezője is, azaz attól, hogy az eredmény pozitív, még nem biztos, hogy tumorról van szó, ezért a szűrővizsgálati eredményeket kellő odafigyeléssel kell értékelni.
A tumormarkerek meghatározása általában vérvétellel történik. A vért éhgyomorra, vénából veszik.

Külön választható szűrővizsgálat, nem része az AMEA szűrővizsgálati csomagoknak.

© Copyright - Orvosi szűrővizsgálatok