A férfiak sterilitása

A sterilitásról általában

Az egyes magyarországi kutatások alapján a párok 10-14 százaléka steril. A sterilitás (más szóval meddőség, vagy infertilitás) azt jelenti, hogy a pár egy év alatti, rendszeres szexuális élete mellett a terhesség állapota nem következik be, feltételezve természetesen a fogamzásgátlás nélküliséget. Ha úgy számolunk, hogy a peteéréshez időzítve legalább egy alkalommal együttlét történik, akkor statisztikailag a 20 százalék az esély a teherbe esésre. Ez alapján 85 százalék esély van arra, hogy a terhesség egy egyéves időtartam alatt bekövetkezik. 

Fontos, hogy mindkét felet vizsgálni kell, amikor a sterilitás okát vizsgáljuk. A honi statisztika szerint a meddőség kialakulásának okai teljesen kiegyenlítettek: 40 százalékban a férfi, 40 százalékban a nő, míg a maradék 20 százalékban mindét fél együttes rendellenességét mutatja a statisztika.

A férfi sterilitás

A férfiak sterilitásával az andrológia tudománya foglalkozik. A meddőséget számos ok előidézheti. Melyek ezek?

Pszichés tényezők okozta sterilitás

Ez a leggyakoribb férfi meddőséget okozó tényező. Előidézheti például stressz, kiegyensúlyozatlan párkapcsolat, társadalmi és egzisztenciális helyzetből adódó bizonytalanság, formája legtöbbször a merevedési zavar.

Gyulladás és daganatos megbetegedés

Közvetlenül a here és a mellékhere gyulladásai és daganatai is okozhatnak sterilitást, de heregyulladást kialakíthatnak más szervek gyulladásai is szövődményként. Ilyen például a fültőgyulladás (köznapi nevén: mumpsz), de az egyéb szervek gyulladásai is okozhatnak sérülést, hegesedét vagy elzáródást a herékben és a mellékherékben.

Fizikai és kémiai hatások

A dohányzás, az alkohol, a gyógyszeres kezelések, a kemoterápiás szerek használata, valamint a rákos megbetegedés sugárkezelése szintén előidézheti a spermatermelés csökkenését, vagy a spermiumok pusztulását.

Genetika

Az emberi kromoszómakészletben a férfiak esetében egy X és egy Y, a nőknél két X ivari kromoszóma található. Amikor a kromoszómákban szerkezeti és/vagy számbeli eltérés alakul ki, az zavart okoz a férfi nemi szervei és nemi jellegeinek kialakulását a méhen belül, ami a nemzésképtelenség kialakulásához vezethet. Ezek az eltérések azonban csak nagyon kevés esetben fordulnak elő.

Hormonális tényezők

A nemi működést összetett hormonális tényezők is vezérlik. A legjelentősebb férfi nem hormon a tesztoszteron, amelyet a herék termelnek, amelyre a hipotalamusz és az agyalapi mirigy is hatással van. Ezek bármelyikének megbetegedése megváltoztatja a hormon háztartást, ilyenkor alakulhat ki a hormonális meddőség.

A here működése magasabb hőmérsékleten

A rendellenesség alapja az, hogy a here a ideális működési hőmérsékletétől melegebb helyre kerül, ami erősen gátolja a spermiumok termelődését. Ennek oka lehet az úgynevezett rejtettheréjűség, amikor a születéskor a here a hasüregben található. Ugyanúgy magasabb hőmérsékletet eredményez a herezacskó vénáinak tágulata.

Idegi alapú sterilitás

Bizonyos gerinc szakasz sérülése idegi alapú erektilis diszfunkciót (merevedési zavart) okozhat, ami nem teszi lehetővé a nemi együttlétet.

A férfi meddőség okai 

Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen. 

Meddőségről (infertilitás, sterilitás) akkor beszélünk, ha egy év alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet mellett sem következik be terhesség egy gyermekre vágyó párnál. Statisztikai módszerekkel kiszámítható, hogy ha a peteérés körüli időben legalább egyszer közösülés történik, a teherbeesés esélye 20 százalék. Ez alapján – egyéves időtartamra vetítve – a terhesség létrejöttének esélye 85 százalék. 

Magyarországon a párok 40 százalékánál a nő, 40 százalékánál a férfi, 20 százalék esetében mindkét fél rendellenessége deríthető fel. A férfi infertilitással az andrológia foglalkozik. 

Genetikai okok.

A férfiak kromoszómakészletében egy X és egy Y nemi kromoszóma található (XY), a nőknél két X (XX). Amennyiben ezekben a kromoszómákban szerkezet- vagy számbeli eltérés adódik, az megzavarja a férfi nemi szervek és jellegek méhen belüli kialakulást, így nemzőképtelenséget okoz. Az ilyen jellegű eltérések szerencsére igen ritkák. 

Hormonális okok. 

A normális nemi működés bonyolult idegi és hormonális hatások is szabályozzák. A férfihormon (tesztoszteron) termelő szervek működésére az agyban elhelyezkedő hipotalamusz és agyalapi mirigy hat  Amennyiben ezek közül bármelyik megbetegszik (pl.: daganat, gyulladás következtében), a hormonegyensúly felborul, ezáltal hormonális alapon létrejövő sterilitás alakul ki. 

Magas testhőmérséklet a herék működéséhez. 

A here veleszületett betegsége a rejtettheréjűség, mikor születéskor a here nem a herezacskóban található, hanem a hasüregben. A herezacskó falában futó gyűjtőerek (vénák) tágulata szintén meddőséget okozhat. Ezen két kórállapot alapját az képezi, hogy a here az ideálisnál melegebb környezetbe kerül: a hasüregben testhőmérsékletű a környezet, a kitágult véna pedig a vér melegsége miatt teremt előnytelen feltételeket a spermiumok termelődéséhez. 

Gyulladás, daganat. 

A herék és a mellékherék gyulladásai, daganatai szintén infertilitáshoz vezethetnek. Közismert, hogy a felnőttkori fültőmirigygyulladás (mumpsz) szövődményeként heregyulladás alakulhat ki. A gyulladások (sokszor nemi betegségek) következtében sérülnek, hegesednek, illetve elzáródnak a fenti anatómiai képletek, így a sperma kiürülése gátlódik. 

Kémiai hatások, sugárzás. 

Egyes kémiai és fizikai hatások is okozhatják a spermaképződés csökkenését vagy a spermák fokozott pusztulását. Ilyen a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a különböző gyógyszerek, elsősorban a kemoterápiás szerek használata. A daganatellenes terápiában alkalmazott besugárzás szintén okozhat sterilitást.

Idegi eredet. 

A megtermékenyítés bekövetkezéséhez az erekció (merevedés) és ejakuláció (sperma kilövellés) zavartalan lezajlására is szükség van. Idegi eredetű merevedési zavart okoz a gerinc bizonyos szakaszának a sérülése, ezzel meggátolja a sikeres közösülést. 

Pszichés okok. 

Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák, ezen két mechanizmus gátoltsága folytán. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) formájában.

 

A FÉRFI NEMI MŰKÖDÉS 

Ahhoz, hogy a terhesség létrejöjjön, az alábbi folyamatoknak kell a férfi szervezetben zökkenőmentesen lezajlaniuk. A herezacskóban elhelyezkedő here termeli a hímivarsejteket (spermium), melyek azután a mellékherében tárolódnak. Innen az ondóvezetéken jutnak tovább, ahová az ondóhólyag váladéka kerül. Az ondóvezeték a prosztatán keresztül a húgycsőben folytatódik, majd a húgycsőnyílással végződik. Az ondóhólyag és a prosztata váladékot termel, mely sajátos összetétele révén a spermiumok életképességét biztosítja. Közösüléskor az így létrejött sperma távozik, mely a spermiumokat tartalmazza, amelyek alkalmas környezetben megtermékenyítik a petesejtet, és létrejöhet a terhesség. A továbbiak szempontjából ki kell emelnünk, hogy a herében a spermiumok termelődése 34 °C hőmérsékleten a legintenzívebb, az ennél melegebb környezet gátolja a folyamatot. A fenti tényezők bármelyikének eltérése infertilitást okozhat.

 

DIAGNÓZIS 

A férfiak vizsgálata egy alapos fizikális vizsgálattal kezdődik. Ezt követi a sperma vizsgálata, ami során vizsgálják a spermiumok mennyiségét, mozgékonyságát, alakját, a sperma mennyiségét, kémhatását, cukortartalmát. Amennyiben szükséges, ultrahang- és röntgenvizsgálat, vérből végzett hormonmeghatározás, igen ritkán genetikai vizsgálat is szóba jön.


Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/157/a-ferfi-meddoseg-okai

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük