Prevenció és a menedzserszűrés kapcsolata

A menedzserszűrés kiváló lehet arra, hogy minél hamarabb fény derüljön számos tünetmentes betegségre. Az időben felismert betegségek gyorsabban és könnyebben gyógyíthatóak, ezáltal pedig elkerülhető lehet a hosszú ideig tartó felépülés. Sok esetben egy komolyabb betegség korai szakaszában még nincsenek konkrét tünetek, amelyek jelzik, hogy baj van. A különböző szűrések vagy szűrőcsomagok viszont már korai stádiumban felderítik a betegség gyökerét, ezáltal pedig a gyógyító kezeléseket időben megkaphatjuk, melyeket akár a hétköznapi életbe beillesztve nagyobb eséllyel kerülhetjük el a szövődményeket.

Számos tényező befolyásolhatja az egészségi állapotunkat: ezek többek között az iskolázottság, a társadalmi státusz, vagy az anyagi- és lakhatási biztonság. Azok, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek, valószínűsíthetőbb, hogy nehézségeik lehetnek az egészségügyi állapotukkal; egy komolyabb betegség előfordulása esetén pedig a szükséges kezelést sem kapják meg időben, ami súlyos következményekhez vezethet. Azoknál viszont, akik rendszeresen vesznek részt szűréseken, kisebb arányban alakulhatnak ki komolyabb betegségek.

A gümőkór, az az a tuberkolózis (TBC) az egyik leghalálosabb betegség volt a XX. század elején, ezért nem meglepő, hogy az első globálisan elterjedt szűrések közé tartozott a TBC-s betegek felfedezése. A tuberkolózis eredményes gyógyítását a II. világháború után kezdték el, majd számos országban már rendszeres szűréseket alkalmaztak. Sajnos azonban a TBC nem tűnt el, hiszen évente még mindig több millió ember betegszik meg ezzel a súlyos betegséggel, pedig ez prevencióval elkerülhető lenne. Országunkban azonban nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre: a többlépcsős oltás első adagját már az újszülöttek megkapják, melynek hatása nagyjából 12 évig tart, amit később egy emlékeztető oltás követi. A későbbiekben a prevenciót pedig a szűrővizsgálatok biztosítják, amik akár számos más tüdőbetegségre is fényt deríthetnek.

Mik a menedzserszűrés előnyei?

· A betegségek korai stádiumban való felfedezése
Egy korán felismert betegség esetében a gyógykezelést időben el lehet kezdeni, ami által a később kialakuló szövődmények kockázata hányadára csökkenhet. A szűrővizsgálatok a legfontosabb szerveket érintik (például gyomor, máj, vese) valamint az anyagcserefolyamatokat is ellenőrzik.

· A betegség azonosítása
A szűrővizsgálat segít felderíteni, hogy a vizsgált személy esetében előfordulhat-e valamilyen betegség kockázata

· Számos betegség esetében segít a megelőzésben
Azoknál a szűrt személyeknél, akik kortörténetében felmerül cukorbetegség, stroke, vagy szív- és érrendszeri betegség, segítséget nyújt a megelőzésben

· Életkor előrhaladtával járó betegségek felismerése
Számos betegség az életkor előrahaldtával jelentkezhet, illetve a kockázati tényező is megnő idősebb korban. Az időben történő felismeréssel és kezeléssel megfelelő védelem nyújtható számukra.

Ahhoz, hogy nyomon tudjuk követni, hogy mikor milyen egészségügyi állapotban vagyunk, célszerű a szűrővizsgálatokat rendszeresen megismételni.

De milyen időközönkén ajánlott ezt megtenni?

Amennyiben nincsenek panaszok, abban az esetben a 30 évnél fiatalabbak számára 2-3 évente; a 30 év felettieknek 1-2 évente; míg az 50 év felettieknek akár félévente-évente ajánlott szűrővizsgálatokat végeztetni.

Milyen hosszú lehet egy szűrővizsgálat?

Ez számos tényezőtől, lehetséges betegségtől függ: lehetnek akár 30 percesek, de egy komoly kivizsgálás esetében akár több naposak is.

Milyen vizsgálatok közül választhatunk?

· hasi ultrahang (máj, húgyhólyag, epe, vese, lép, hasnyálmirigy, nőknél: petefészek, férfiaknál: prosztata vizsgálata)

· nagylabor (vér- és vizeletvizsgálat),

· mellkasröntgen és EKG (előbbi a mellhártya és a tüdő állapotának vizsgálta, utóbbi a szív állapotának vizsgálata)

· cukorbetegség teszt (amennyiben a családban cukorbetegség áll fenn, érdemes erre fokozottan odafigyelni)

· vérnyomásvizsgálat (sok esetben évekig tünetmentes)

· koleszterinteszt (dohányzás és elhízás esetében érdemes évente ellenőrizni)

· prosztata- és vastagbél ellenőrzés (50 év feletti férfiak esetében érdemes évente elvégezni a szűrővizsgálatot)

Érdemes figyelme vennünk, hogy egy betegség a korai szakaszban könnyen orvosolható, ezáltal elkerülhető súlyos szövődmény kialakulása. Érdemes tehát megfontolnunk, hogy évről-évre rendszeresen meglátogatjuk a szűrőállomásokat.