A helyes ülés és testtartás

Ma minden munkáltatónak kötelező az éves foglalkozás-egészségügyi vizsgálat elvégzése. De mivel ezen vizsgálatok elvégzésénél sajnos nem derül ki a munkavállaló minden problémája, fontosnak tartjuk, hogy választ adjunk az orvosaink által megvizsgált munkavállalók felmerülő kérdésire is. A hát és gerincfájdalmakkal küzdő munkavállalóknál vetődtek fel a helyes üléssel kapcsolatos kérdések, melyekre most megpróbálunk kimerítő választ adni.

Az ülő munkát végző emberek számára elengedhetetlen az ülés közbeni helyes testtartás elsajátítása is. Hiszen napi 8 órát az asztalnál a számítógép előtt ülve töltenek el, amely a mindennapjaik jelentős egyharmad részét teszi ki.

Fontos, hogy ha számítógép előtt dolgozunk, odafigyeljünk arra, hogy hol helyezkedjen el a monitor, az asztal és a billentyűzet. Az ember nem is gondolná, hogy ezek az apró dolgok milyen nagy jelentőséggel bírnak, hiszen ha ezekre nem figyelünk oda kellőképpen, később egészségügyi problémákkal kell megküzdenünk.
Ülés közben nagyon fontos, hogy kerüljük a görnyedt tartást, mivel a későbbiekben ez gerincproblémákkal, vállfájással, nyakfájdalommal, gerincferdüléssel, vagy éppen szemromlással járhat. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, érdemes lehet egy reumatológiai szűrővizsgálatot elvégezni, mely választ adhat arra, hogy éppen milyen állapotban van a szervezete, mi lehet a probléma, és mivel tud az adott problémán segíteni.

Néhány fontos szempont, amire érdemes figyelni:
  • A székben teljesen csússzunk hátra, majd támasszuk meg a derekunkat a széktámla alsó részén.
  • Az ülőfelület ne legyen hosszabb a combunknál, hogy a szék ülőfelülete ne nyomja a térdhajlatunkat és ne nyomja el az ott futó ereket.
  • A talpunk álljon stabil alapon, tehát érje a földet és kényelmesen pihenjen a talajon.
  • A hát legyen kihúzva, vállak lazán.
  • Az asztal magassága úgy legyen beállítva, hogy ne kelljen görnyedni fölötte, az alkar és a csukló pedig alá legyen támasztva gépelés vagy írás közben.
  • Felkar függőleges, könyök ízületek lazák, körülbelül derékszöget zárjanak be.
  • Az egér és a billentyűzet a törzs és a monitor közötti sávban legyen elhelyezve.
  • A monitor teteje szemvonalban, vagy kicsivel alatta, körülbelül 50 cm távolságra legyen.

Azonban a helyes testtartás mellett nagyon fontos az is, hogy óránként tartsunk 5-10 perces szüneteket. Ezt az időt pedig használjuk fel arra, hogy átmozgassuk végtagjainkat, álljunk fel és sétáljunk, igyunk egy kávét, teát.
A munka végeztével, otthon érdemes lazító gyakorlatokat végezni. Feküdjünk le egy kényelmes felületre, vagy a földre és tegye fel a lábát, úgy hogy „Z” alakot formázzon. A gyakorlatot pár percig érdemes megtartani, hiszen a gerinc számára ez a legpihentetőbb testtartás. Ekkor a szemünket is becsukhatjuk, így a szemizmokat is ellazíthatjuk.

A helyes ülés elsajátítását, tanítását érdemes minél előbb, akár már gyermekkorban elkezdeni, megelőzés céljából. Mivel így a jó rögzül és kevésbé valószínű, hogy kialakulnak a helytelen üléssel összeköthető háti-, nyaki-, és gerincproblémák. Hiszen manapság nem csak a munkahelyen, hanem otthonainkban is a számítógép vagy a tv előtt ülve órákat töltünk el.

Amennyiben ráismert a kialakult helyzetére, azaz helytelenül ül, akkor figyeljen erre, ha viszont már fájdalmai vannak, akkor érdemes egy szűrővizsgálatot elvégezni és pontos diagnózist felállítani, ennek kezelését elkezdeni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük